Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Waarom een interieurfilter vervangen en wat is de functie van een interieurfilter

Wat is de functie van een interieurfilter

Interieurfilter22Het interieurfilter zuivert de lucht die via de ventilatieopeningen de auto binnenkomt. Het zuivert dus de lucht die jij en jouw passagiers inademen. Het filter bestaat uit microvezels die pollen, stof vuil en vet uit de buitenlucht filteren. Per uur worden er honderden m3 buitenlucht de auto ingezogen en daarmee ook een beduidende hoeveelheid stof, vuil etc. Naast het normale interieurfilter is er ook vaak een interieurfilter met actieve koolstof leverbaar. 

Hoe lang gaat het interieurfilter mee

Interieurfilter31De autofabrikant geeft een vervangingsinterval aan voor vernieuwen van het interieurfilter, daarnaast is het algemene advies dit 1 x per jaar te vervangen of iedere 15.000 km. We zien met name ook in Lease Auto's dat interieurfilters niet meer volgens de daarvoor staande interval vervangen worden uit kosten overweging. Ook bij de wat oudere auto's zien wij dat de vervanging van het interieurfilter vaak overgeslagen wordt terwijl het vervangen zelf in nagenoeg alle gevallen betrekkelijk eenvoudig is.

Het komt daarom regelmatig voor dat er zwaar vervuilde en stinkende filters uit komen, je ziet hierboven een voorbeeld.

Interieurfilter met actieve koolstof

De concentratie uitlaatgassen in het interieur van uw auto kan wel tot 6 x hoger zijn dan de normale buitenlucht. Naast het standaard nieuwe interieurfilter is er in de meeste gevallen ook een versie met aktieve koolstof wat enkele euro's meer kost. De actieve koolstof neemt onder andere de in uitlaatgassen aanwezige stoffen Ozon, Tolueen en Benzeen in zich op.

Nadelen van het niet op tijd vervangen van een interieurfilter

Het vervuilde interieurfilter is door het aanwezige stof, vuil en de wat vochtige omgeving een uitstekende groeibodem voor allerlei micro organismen. Men noemt het interieurfilter ook wel pollen filter. Door het te laat vervangen van dit filter komt er meer stof en vuil in het passagierscompartiment, dit geeft een minder gezonde omgeving en met name bestuurders en passagiers met hooikoorts kunnen  hier nadelen van ondervinden. Andere nadelen die ondervonden kunnen worden zijn een hogere kans op:

  • Hoestaanvallen
  • Ontstoken slijmvliezen
  • Allergieën
  • Muffe interieurlucht (door schimmels)

Een verstopt interieurfilter beperkt ook de doorstromende lucht, zowel de airconditioning als de verwarmingswerking wordt hier nadelig door beïnvloedt. In het slechtste geval kan de ventilator motor doorbranden doordat deze de lucht niet kwijt kan.

Vervang uw interieurfilter bij de deelnemers van garagevergelijker.nl

Zorg voor een gezonde omgeving in de auto en ga langs de deelnemers van Garagevergelijker.nl voor het vervangen van het interieurfilter. Vul hierboven de postcode in en je ziet direct wat de dichtstbijzijnde deelnemers zijn.