Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een airco compressor, wat is de functie van een aircocompressor en waar bestaat deze uit

Wat is een airco compressor

 Een airco compressor wordt ook wel aircopomp genoemd en heeft een circa 20 a 30 cm lange en ronde behuizing. De airco pomp wordt aangedreven door de combi riem of v riem.

Wat is de functie van een airco compressor

 De functie van de airco compressor is het koelmiddel welke als gas de compressor binnenkomt te comprimeren, samen te persen tot een gasdruk van 12 tot 14 bar. Het opbouwen van deze druk is nodig om het proces in stand te houden wat uiteindelijk een comfortabele en koele auto interieuromgeving geeft.

Voor de volledige werking van een airco systeem kijk hier 

Met het aandrijven van de compressor schakelt het aircosysteem in, deze aandrijving is aan en uit te zetten middels de elektromagnetische koppeling die zich tussen de poelie en compressor as bevindt.

Hoe werkt een airco compressor

Airco compressorEen airco compressor in een auto is meestal uitgevoerd als een kantelplaat compressor. De kantelplaat drukt de zuigerstangen op en neer waardoor de zuigers aangedreven worden. De zuigers in de cilinders comprimeren het koudemiddel. 

Waaraan is een kapotte airco compressor te herkennen

In een aircocompressor zitten bewegende delen en deze dienen gesmeerd te worden. Bij het vullen van een aircosyseem wordt er een kleine hoeveelheid olie aan toegevoegd. Deze olie smeert zuigers, stangen en lagers van de compressor. De vulling van het aircosysteem neemt jaarlijks 10% af en wanneer er een te lage of geheel geen vulling meer is zal de compressor niet meer gesmeerd en gekoeld worden. Uiteindelijk zal de compressor hierdoor versneld kapot gaan.

Een kapotte compressor is soms te herkennen aan bijgeluiden of bij een drukmeting wanneer de compressor niet de benodigde druk levert. 

 

Belangrijk is de elektromagnetische koppeling te testen wanneer een aircosysteem niet werkt, als deze niet werkt zal de compressoras niet gaan draaien.

Waaruit bestaat een airco compressor

De airco compressor is een compressor die werkt met zuigers maar dan wel een heel specifieke namelijk via het kantelplaat principe. In deze compressoren worden de zuigers niet door een krukas aangedreven maar door een kantelplaat. Er zijn compressoren met verstellende en vaste kantelplaat.

  • Compressorhuis
  • Electromagnetische koppeling
  • Poelie
  • 4 tot 8 zuigers en cilinders
  • Stangen
  • Kantelplaat
  • Stelmechanisme kantelplaat