Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een airco verdamper, wat is de functie van een airco verdamper en waaruit bestaat deze

Airco verdamper uitleg
Wat is een aircoverdamper

Een airco verdamper is het voor u ver in het dashboard weg gebouwde onderdeel dat zorgt voor de comfortabele koude lucht in de auto. Het onderdeel ziet eruit als een soort radiator, 2 blokken met ingaande en uitgaande aansluiting verbonden door pijpjes en uitgevoerd met lamellen.

Wat is de functie van een aircoverdamper

 De functie van de airco verdamper is voor u de belangrijkste en merkbare namelijk het koelen van de door de ventilator langsgeblazen lucht. De druk van het koudemiddel wordt door de voor de airco verdamper geplaatste expansie klep verlaagt van circa 14 bar naar 2 bar. Hierdoor zal het koudemiddel verdampen en warmte onttrekken aan de omgeving waardoor de langsstromende lucht afgekoeld wordt. Een comfortabele temperatuur is het gevolg.

De werking van de condensor berust op een eenvoudig natuurkundig gegeven dat wanneer een vloeistof verdampt er warmte aan de omgeving onttrokken wordt.

Waaraan is een kapotte aircoverdamper te herkennen

Een kapotte aircoverdamper is niet eenvoudig te herkennen omdat deze vaak ver weggewerkt zit onder het dashboard. Testen via aan koelmiddel toegevoegd fluor en UV lektest of met formeergas is hetgeen uitsluitsel kan geven of de aircoverdamper lek is.

Waaruit bestaat een kapotte aircoverdamper

Een aircoverdamper bestaat uit 2 blokken met daarop de koelmiddel aan- en afvoer met daartussen buisjes welke voorzien zijn van lamellen om een groter koelend oppervlak te hebben.