Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een koudemiddel, wat is de functie en waaruit bestaat het

Wat is een koudemiddel 

Een koudemiddel ook wel airco gas genoemd is een stof die in warmtepompen (compressor) wordt gebruikt voor het transporteren van warmte.

Wat is de functie van het koudemiddel

De functie van het koudemiddel is in het aircosysteem warmte te transporteren en af te geven. Dit werkt via een natuurkundig basisprincipe dat wanneer een vloeistof verdampt er warmte aan de omgeving onttrokken wordt.

Waarom moet koudemiddel bijgevuld worden

Het koudemiddel is een stof bestaand uit zeer kleine moleculen en het systeem raakt per jaar circa 10% van zijn vulling kwijt aan de buitenlucht. Als de druk teveel zakt zal de werking verminderen en uiteindelijk stoppen. Op tijd bij laten vullen is het advies.

Het koudemiddel en het milieu

Samen met de auto airco heeft het koudemiddel / airco gas een flinke ontwikkeling meegemaakt. Werd er vroeger Ammoniak (NH3) als koudemiddel gebruikt wat een gevaarlijke stof is, werd het daarna Freon (R12). De naam Freon is een merknaam van Dupont en Freon bleek zeer schadelijk te zijn voor de ozonlaag waardoor er vanuit milieutechnisch oogpunt overgestapt is naar R134a, een behoorlijk minder schadelijk middel dan het Freon. Inmiddels rijden de eerste auto´s rond met R1234yf wat de opvolger zal worden voor R134a. R1234yf heeft nog mindere milieubelasting maar is wel licht ontvlambaar. Honeywell heeft het wereldwijde octrooi op R1234yf en dit gas is per kg vele malen duurder dan het huidige R134a.