• Garages beoordeeld met een ​9,3
 • Duidelijke prijs
 • Overal in Nederland, altijd in de buurt
 • Online afspraak

APK keuring voor de auto

APK is de afkorting van Algemene Periodieke Keuring. Deze terugkerende veiligheids- en milieucontrole is voor personenauto’s ingevoerd in 1985. De officiële benaming is APK2, in 1981 werd de APK voor vrachtwagens al ingevoerd, deze wordt aangeduid met APK1. bepaalde categorieën landbouwvoertuigen zullen over niet al te lange tijd ook keuringsplichtig worden, dit gaat APK3 heten.

Op garagevergelijker.nl kun je de aanbieders van APK voor personenauto’s vergelijken. De keurmeester van het garagebedrijf van jouw keuze beoordeelt en controleert de auto op een groot aantal punten. De APK is er op gericht dat auto’s veilig kunnen deelnemen aan het verkeer en bovendien een zo laag mogelijke belasting voor het milieu vormen. De uitvoering vindt plaats bij erkende garagebedrijven, de RDW is verantwoordelijk voor de controle op de juiste naleving van de geldende regels. Bij het vaststellen van de APK-regels is er verschil gemaakt tussen benzineauto’s, dieselauto’s, elektrische auto’s en auto’s op LPG.

Is mijn auto APK plichtig?

De meeste auto’s in Nederland zijn APK-plichtig. Dat betekent dat je ‘m op voorgeschreven momenten voor een keuring naar een APK-keuringsstation toe moet brengen. Je kunt hiervoor terecht bij elk garagebedrijf met APK-erkenning van de RDW.

De APK-keuring heeft twee doelen:

 • Verkeersveiligheid verhogen door controle van technische staat

 • Bescherming van het leefmilieu door controle op uitstootwaarden en lekkages

Hoe vaak moet mijn auto APK gekeurd worden?

Hoe vaak je auto APK gekeurd moet worden hangt af van het type auto dat je rijdt: benzine, diesel of LPG.

APK interval voor auto’s met benzine- en/of elektromotor:

 • Eerste keer na vier jaar
 • Daarna zijn er twee intervallen van twee jaar
 • Vanaf het jaar dat de auto acht jaar oud is: jaarlijks
 • Auto’s van dertig jaar tot vijftig jaar oud: elke twee jaar
 • Auto’s van vijftig jaar en ouder: vrijgesteld van APK-plicht

Lees meer over APK’s voor benzine auto’s of auto’s met elektromotor.

APK interval voor auto’s op diesel of LPG:

 • Eerste keer na drie jaar
 • Daarna jaarlijks
 • Auto’s van dertig jaar tot vijftig jaar oud: elke twee jaar
 • Auto’s van vijftig jaar en ouder: vrijgesteld van APK-plicht

Lees meer over APK’s voor diesel of LPG auto’s.

De APK mag twee maanden voor het verlopen van de APK-datum gekeurd worden, met behoud van de oorspronkelijke datum. Voorbeeld: een auto waarvan de APK op 1 oktober verloopt, mag al op 1 augustus gekeurd worden. De nieuwe APK verloopt dan weer op 1 oktober, maar dan één of meerdere jaren later.

Boete bij niet APK keuren

Elke auto-eigenaar is verplicht zijn of haar auto APK te laten keuren. De RDW stuurt ruim voor de uiterste keuringsdatum een herinneringsbrief naar de eigenaar van de auto. Is de APK op de gestelde keuringsdatum niet in orde, dan ontvangt de auto eigenaar geautomatiseerd een boete van 149 euro (situatie 2021). Door een koppeling van registers is bovendien de verzekeringsmaatschappij op de hoogte, wat gevolgen kan hebben voor de schadedekking wanneer er niet is voldaan aan de APK-verplichting. Het niet laten uitvoeren van een APK-keuring kan dus grote gevolgen hebben. Maak daarom tijdig een APK-afspraak bij een RDW-erkend garagebedrijf.

Wat zijn de APK-eisen?

De APK-eisen veranderen jaarlijks. Voor jongere auto’s gelden strengere regels dan voor oudere auto’s. Dit heeft vaak ook te maken met de toelatingseisen die golden op het moment dat de auto zijn eerste kenteken kreeg. Zo gelden er lagere uitstoot eisen voor oudere auto’s en zijn er bijvoorbeeld ook lagere eisen voor het controleren van foutmeldingen in de boordcomputer en de werking van controlelampjes Een monteur die een APK-keuring uitvoert en de bijbehorende administratie regelt moet daarvoor gediplomeerd en bijgeschoold zijn en is dus op de hoogte van de eisen die voor oudere auto’s gelden. De actuele APK-eisen zijn voor iedereen in te zien op apk-handboek.rdw.nl.

Enkele punten die in ieder geval gecontroleerd worden:

 • Roestvorming aan dragende delen en de carrosserie

 • Profieldiepte van de banden

 • Lekkage van motorvloeistoffen

 • Conditie van de voorruit

 • Gasdichtheid en ophanging van de uitlaat

 • Uitstoot van schadelijke verbrandingsgassen

 • Remwerking

Goed om te weten over APK keuringen:

 • Het kan voordelig zijn om de APK in combinatie met een (grote) onderhoudsbeurt uit te voeren. In veel gevallen is de APK-keuring in combinatie met een grote beurt zelfs gratis

 • Wordt de auto afgekeurd, dan kan deze na herstel van de gebreken herkeurd worden. Het is verstandig deze gebreken (indien mogelijk) te laten herstellen bij het keuringsstation. Deze weet precies welke punten moeten worden aangepakt om de auto te mogen goedkeuren.

Voorkom een boete en regel je APK keuring via Garagevergelijker.nl!

Zorg dat je auto op tijd gekeurd is en voorkom een boete. Ga naar garagevergelijker.nl, kies het juiste garagebedrijf en maak eenvoudig gelijk een afspraak.

Op zoek naar een APK voor jouw auto? Overal in Nederland.

In de volgende steden kun je o.a. snel en eenvoudig een afspraak maken. Klik hier voor een overzicht van alle steden.

TilburgKampenZwolle
EindhovenDen HaagZoetermeer
UtrechtRotterdamNijmegen
GroningenAmsterdamLelystad
UdenAlmereHaarlem
EnschedeBredaDordrecht

Wil je meer weten over de APK keuringseisen?


FAQ

Hoe lang mag je rijden zonder APK?

Een voertuig mag tot twee maanden na het verlopen van de APK op de openbare weg staan. Let erop dat je dus niet met dit voertuig mag rijden wanneer de APK verlopen is. Na die twee maanden moet het voertuig een nieuwe APK keuring hebben gehad of de geldigheid van het kenteken moet geschorst zijn.

Hoe lang van tevoren mag je APK keuren?

Je hoeft je APK afspraak niet op het laatste moment in te plannen. Dit mag twee maanden voor de vervaldatum. De volgende APK vervaldatum blijft dan hetzelfde. Als je nog voor die twee maanden een afspraak wilt maken voor een APK keuring, dan krijgt je voertuig een nieuwe APK vervaldatum.

Wat gebeurt er als de APK verloopt?

Zes weken voordat je voertuig APK goedgekeurd moet worden ontvang je van de RDW een herinneringsbrief. Wanneer je de brief ontvangen hebt, maak je een afspraak bij een garage om de APK keuring uit te laten voeren. Wanneer je geen afspraak maakt voor de APK keuring, mag je na de vervaldatum van je APK niet meer met je voertuig rijden.

Hoe weet je wanneer de APK verloopt?

Voor ieder voertuig gelden andere regels met betrekking tot de vervaldatum van de APK. Je bent zelf verantwoordelijk voor het maken van een afspraak van een nieuwe APK keuring, maar je ontvangt zes weken voor het vervallen van je APK een herinneringsbrief van de RDW.

 • APK keuring voor auto’s op diesel of gas

  APK keuring voor auto’s op diesel of gas

  De APK-plicht is er voor elke auto in Nederland wanneer deze een bepaalde leeftijd bereikt. Dat waarborgt de verkeersveiligheid en voorkomt onnodige belasting van het milieu. 

  Meer informatie
 • APK keuring voor de benzineauto’s en elektrische auto’s

  APK keuring voor de benzineauto’s en elektrische auto’s

  In 1985 is de APK ingesteld voor personenauto’s. Vanaf een vastgestelde leeftijd en volgens een vast patroon worden daarom benzine auto’s, hybride auto’s en elektrische auto’s opgeroepen voor een APK-keuring.

  Meer informatie
 • APK voor nieuwe auto’s

  APK voor nieuwe auto’s

  De Algemene Periodieke Keuring (APK) voor auto’s is belangrijk om het zo veilig mogelijk te maken op de weg. Daarnaast is er ook oog voor de uitstoot van de auto. Hierdoor wordt het milieu niet onnodig zwaar belast door de uitstoot van het wegverkeer.

  Meer informatie
 • APK voor oude auto’s

  APK voor oude auto’s

  De Algemene Periodieke Keuring (APK) voor auto’s levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid en de bescherming van het milieu. Wanneer en hoe vaak uw auto voor een APK-keuring moet, hangt af van de leeftijd en de soort brandstof van de auto.

  Meer informatie