Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Welke eisen stelt de APK aan jouw autobanden, hoe kun je zelf controleren of jouw banden voldoen aan de APK eisen

Op welke punten moeten jouw autobanden volgens de APK richtlijnen gecontroleerd worden:

Autobanden zijn een veel besproken en vaak ook kostbaar gevolg van een APK keuring. Om voor jou zelf duidelijkheid te hebben wat nu wel en wat nu niet mag bij een APK geeft het doorlezen van onderstaande richtlijnen een goed beeld waar je aan toe bent en is de verrassing van een APK afkeuring op banden niet meer nodig. We hebben de controlepunten onderverdeeld:

Beschadigingen op de autobanden

APK banden droogtescheurenMet een visuele controle van de gehele autoband moet gecontroleerd worden of er geen scheuren of beschadigingen zijn waarbij het karkas (koordlaag) zichtbaar is. Veelal zien we dit op de buitenzijde van de band en dit is meestal het gevolg van het rijden langs of tegen stoepranden. 

Droogtescheuren zijn ook geen reden tot APK afkeur zolang ook daarbij het karkas van de band niet zichtbaar is. Wel moet ik hierbij aangeven dat een flink uitgedroogde band dan wel geen APK afkeur is maar de kans op een klapband wel groter is naarmate de band meer uitgedroogd is.

 

 

 

Uitstulpingen op de autobanden

APK banden uitstulpingEen uitstulping op een band is een APK afkeuring. Een uitstulping is een separatie (loslaten) van de lagen in de band waar tussen lucht is gekomen. Een uitstulping is een soort bel of blaar op meestal de zijkant van de band en komt  vaak door een inrijding. Onder een inrijding verstaan wij b.v. het over een steen op de weg rijden of te hard een stoep op rijden, de autoband wordt dan als ware gekneusd en een uitstulping kan het gevolg zijn.

Soms ziet men de over elkaar liggende koorlagen wel eens aan voor een uitstulping, het geoefend oog van een APK keurmeester kan u hier uitsluitsel over geven.

 

 

 

Het restprofiel op de autobanden

APK-banden4De profilering in de hoofdgroeven van de autoband moet rondom minimaal 1,6 mm zijn. In de hoofdgroeven bevinden zich ook slijtage indicatoren, deze zijn van deze meting uitgezonderd. De minimale diepte wordt gemeten in de brede en diepste groeven alsook de groeven waar de slijtage indicatoren zich bevinden.

APK-banden5
De door de APK gehanteerde 1,6 mm is een minimale eis, als uw auto goedgekeurd wordt met banden met 1,6 mm profiel kijkt u dan uit bij regen en glad wegdek want eigenlijk is 2.0 mm in b.v. winterse omstandigheden al te weinig om veilig te rijden. Dit in verband met de beperkte waterafvoer bij 2 mm restprofiel wat zelf dan al de kans op aquaplaning fors vergroot.

 

De draairichting van de autobanden

 APK-banden3
Wanneer de onder de auto gemonteerde banden voorzien zijn van een draairichting moeten deze conform de juiste draairichting gemonteerd zijn. De draairichting kan vermeld staan als een pijl en tekst "rotation" of er kan inside en / of outside op de banden vermeld staan. Soms is het even goed op de zijwang van de band kijken om dit duidelijk te zien want het is vaak in kleine letters vermeld.

Zelfde maatvoering op dezelfde as

 Op de vooras of achteras moeten banden gemonteerd zitten met een gelijke bandenmaat. Al zit er linksvoor 195/65R15 dan moet ook rechtsvoor 195/65R15 gemonteerd zijn. Dit betekent dat binnen de APK eisen de Load en Speedindicatie,(het laadvermogen en snelheidscodering) van de banden op dezelfde as wel mag verschillen. Wij raden dit wel ten zeerste af want dit kan het rijgedrag nadelig beïnvloeden. Tijdens een APK mag er geen afwijkend reservewiel (thuiskomertje) gemonteerd zijn.

De juiste bandenspanning

 De banden dienen op de door de autofabrikant voorgeschreven bandenspanning te staan, op dezelfde as mag de bandenspanning maximaal 0.3 bar verschillen

Overige APK voorwaarden

Het komt eigenlijk bij personenwagenbanden niet voor maar voor de volledigheid vermelden wij dat normale personenwagen banden niet opgesneden mogen worden. Opsnijden is het dieper snijden van de bandengroeven en wordt eigenlijk alleen toegepast bij vrachtwagen banden.

Kijk hier voor verdere informatie met betrekking tot de Algemene Periodiek Keuring (APK):

APK eisen ruitenwisserinstallatie en ruitensproeiers

APK eisen remsysteem

APK eisen deuren, motorkap en kofferdeksel.

APK eisen voorruitverwarming en ontwaseming

APK eisen binnen en buiten autospiegels

APK eisen autostoelen en vergrendeling

APK eisen autogordels

APK eisen uitstekende delen en brede banden

APK eisen veersysteem en schokdempers

APK eisen verlichting

APK eisen stuurinrichting

APK eisen onderstel

APK eisen motor en brandstofsystemen

APK eisen milieu en geluid

APK aandrijving en transmissie

Wat is een viergas meting

Wat is een roetmeting