Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Aan welke minimale APK keuringseisen moeten de autogordels in jouw auto bij een APK keuring voldoen

Wat zijn de minimale uitrustingseisen met betrekking tot autogordels

  • Personenwagens die na 30 september 2000 op kenteken zijn gezet, moeten op alle naar voren en naar achter gerichte zitplaatsen zijn voorzien met autogordels.
  • Personenwagens die na 31 december 1989 en voor 1 oktober 2000 op kenteken zijn gezet, moeten op alle naar voren gerichte zichtplaatsen zijn voorzien van autogordels.
  • Personenwagens die na 1 januari 1971 en voor 1 januari 1990 op kenteken zijn gezet, moeten zijn voorzien van gordels voor de zitplaats van de bestuurder en de naast deze plaats aanwezige zitplaatsen voor zover deze aan een portier grenzen.

Wat zijn de APK eisen met betrekking tot de bevestiging en de staat van de autogordels

APK afkeuring gordelDe gordels moeten deugdelijk bevestigd zijn en mogen geen beschadigingen hebben. Wanneer er ziohbaar doorgeroeste / verzwakte delen bevinden bij de gordelbevestigingspunten dient dit door een erkend APK keurmeester gecontroleerd te worden. 

  • Een gordel mag niet verlengd, gerepareerd of ingekort zijn
  • Een pluizige gordel is geen reden tot APK afkeur
  • Scheuren of happen uit de gordel of duidelijk doorgesleten strengen is APK afkeuring

Wat zijn de APK eisen met betrekking tot het rolmechanisme / blokkeermechanisme en sluitingen

De autogordels moeten allemaal een correct werkende blokkering en sluiting hebben. Het gordel oprol mechanisme test men door plaats te nemen en de gordel om te doen. De gordel moet dan op het lichaam aanliggen.