Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Dit is een omschrijving van de APK keuringseisen met betrekking tot de portieren, motorkap en kofferdeksel

We beschrijven hier beknopt de hoofdlijnen van de APK regelgeving / eisen met betrekking tot de portieren, motorkap en kofferdeksel. Voor een 100% zekerheid bij een twijfelgeval adviseren wij dit te laten controleren door een bevoegde APK keurmeester.

Apk eisen auto portieren

De deuren van de auto worden gecontroleerd op het goed sluiten waarbij de deuren die directe toegang hebben tot de personenruimte. Deze moeten op normale wijze van binnen en van buiten geopend kunnen worden. Dit betekent dat als de hendel niet werkt maar de afstandsbediening wel, dit een APK afkeur is. Het keuren gaat door middel van een visuele controle en openen en sluiten van de portieren.

Door het uitslijten van scharnierpennen kan een auto portier gaan "hangen" en niet meer normaal sluiten. We herkennen dit vaak doordat het portier iets opgetild moet worden om in het slot te vallen en dit is dan een punt waarop de auto afgekeurd zal worden. Het vervangen van de scharnierpennen of scharnieren is dan de oplossing.

Het bijvoorbeeld dichtschroeven / lassen van een portier is ook een APK afkeur zolang deze niet geheel vervangen is door een plaatdeel.

Het wegwerken van handgrepen bij auto's is een punt van APK afkeur.

De auto hoeft voor APK niet op slot te kunnen / afgesloten te kunnen worden.

Een defecte deurvangen is geen APK afkeur punt

Apk eisen motorkap en kofferdeksel

Het slot en de scharnieren van de motorkap en het kofferdeksel van het voertuig moeten een goede sluiting waarborgen. Hierbij is met name de veiligheidsvanghaak een punt van aandacht, soms blijft deze wel eens hangen, een spuitbus met kruipolie doet dan vaak wonderen

APK eisen met betrekking tot de bevestiging van de portieren, motorkap en kofferdeksel aan de carrosserie

De ophanging van de portieren aan de carrosserie mag niet serieus aangetast zijn door roest.