Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat zijn de minimale APK keuringseisen waar de ruitenwisser installatie en de ruitensproeiers aan moeten voldoen.

De beschrijving van de APK keuringseis met betrekking tot de ruitenwisserinstallatie:

Personenauto's met een voorruit moeten zijn voorzien van een goed werkende ruitenwisserinstallatie die de bestuurder voldoende uitzicht geeft. De nuancering van deze regel is dat er minimaal 1 stand niet zijnde de interval stand moet werken.

Als de ruitenwisserinstallatie niet automatisch in de 0 stand eindigt of kan worden gezet wordt dit niet gezien als goed werkend en is daarmee een punt van APK afkeur.

Met betrekking tor de ruitenwissers zelf is een wisser waarbij b.v. het blad in de midden los gescheurd is een duidelijke afkeur maar als deze ietsje strepen is dit wel voor de bestuurder irritant maar geen APK afkeur.

De beschrijving van de APK keuringseis met betrekking tot de ruitensproeiers

Ruitensproeier eisen APKAuto's welke een voorruit hebben en op kenteken staan na 30 september 1971 moeten zijn voorzien van een voorruit sproeierinstallatie. De controle is visueel na het in werking stellen van de sproei installatie. De ruitensproeiers moeten op zowel het directe als indirecte deel van de voorruit sproeien, niet alle sproeikopjes hoeven te werken zolang maar aan voorgaande voldaan wordt.

Hiernaast zie je de SWOV beschrijving van wat het directe en indirecte deel is van de voorruit.

Zorg voordat jouw auto naar de APK gaat voor een voldoende gevuld ruitensproeier reservoir en voeg in de winter voldoende antivries bij.