Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat zijn de APK keuringseisen met betrekking tot het veersysteem en de schokdempers van de auto

De minimale APK eisen met betrekking tot het veersysteem

Een auto moet voorzien zijn van een goed werkend veersysteem en voor zover dit niet door een visuele controle na te gaan is moet een proefrit uitsluitsel geven. De banden worden niet gezien als deel van het veersysteem.

Waar naar wordt gekeken bij een visuele inspectie van het veersysteem

APK gebroken veerHet veersysteem bestaand bij de meeste voertuigen uit onder andere de veerpoten en/of veerschotels en spiraalveren. We zien ook veersystemen met torsie assen of luchtbalgen in plaats van veren. Bij luchtbalgen mogen de koordlagen zichtbaar zijn en zolang deze niet zijn gebroken is dit voor de APK akkoord. Bij op de schokdemper gemonteerde luchtbalgen welke uitsluitend zijn voor hoogteregeling maken deze voor de APK geen deel uit van het veersyteem en als deze defect zijn is dit geen reden tot APK afkeuring.

Er mogen in de onderdelen van het veersysteem geen breuken of scheuren zitten, er mag geen ernstige aantasting van roest zijn en alle onderdelen moetendeugdelijk zijn bevestigd. Een veerschotel mag niet zijn doorgeroest en het repareren van veerschotels is niet toegestaan.

APK doorgeroeste veerschotelAls er plaatsen ter hoogte van de bevestigingspunten van het veersysteem zijn verzwakt door roest moet dit door een erkend APK keurmeester gecontroleerd worden qua minimale APK eisen. Voor doorgeroeste delen zijn zeer specifieke omschrijvingen die te vinden zijn op de website van RDW.

Wat zijn de APK keuringseisen bij het controleren van de schokdempers

APK lekkende schokdemperPersonenwagens moeten voorzien zijn van deugdelijke goed werkende en gemonteerde schokdempers , Bij een APK zal door een visuele inspectie en het enkele malen inveren van de auto de staat beoordeeld worden. In geval van twijfel word er een proefrit uitgevoerd. 

Een lekkende schokdemper is geen APK afkeuring zolang de werking van de schokdemper voldoende is conform hierboven beschreven inspectie. Een lekkende schokdemper is wel een APK adviespunt welke op het keuringsformulier vermeld dient te worden. 

Een zwetende (zeer licht lekkende) schokdemper is geen APK afkeurpunt en ook geen adviespunt op het keuringsrapport.

 

 

Kijk hier voor verdere informatie met betrekking tot de Algemene Periodiek Keuring (APK):

APK eisen ruitenwisserinstallatie en ruitensproeiers

APK eisen deuren, motorkap en kofferdeksel.

APK eisen voorruitverwarming en ontwaseming

APK eisen remsysteem

APK eisen binnen en buiten autospiegels

APK eisen autostoelen en vergrendeling

APK eisen autobanden

APK eisen autogordels

APK eisen uitstekende delen en brede banden

APK eisen verlichting

APK eisen stuurinrichting

APK eisen onderstel

APK eisen motor en brandstofsystemen

APK aandrijving en transmissie

APK eisen milieu en geluid

Wat is een viergas meting

Wat is een roetmeting