Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Een scheur of ster in de voorruit, wanneer voldoet deze niet aan de minimale APK eis.

Hoe kun je controleren of de door een scheur of ster beschadigde voorruit voldoet aan de APK eis.

Er wordt nogal eens geroepen dat bij een ster of scheur in de voorruit deze voor APK vervangen dient te worden maar dit is in de meeste gevallen niet zo. Er is een zeer uitgebreide keuringsbeschrijving van voorruiten die te complex is om hier uit te beschrijven. Wij beschrijven hier daarom beknopt waar in grote lijnen rekening mee gehouden moet worden en adviseren voor een 100% zekerheid de voorruit te laten inspecteren door een gekwalificeerde APK keurmeester of lees de volledige richtlijnen op de website van SWOV.:

Dit geeft de basis richtlijn over de autoruiten aan

De voorruit en de voorste zijruiten mogen geen beschadigen of verkleuringen vertonen en moeten een onbeperkt zicht hebben. Er mogen dus geen voorwerpen, stickers e.d. op zitten die het gezichtsveld beperken. Maar lees verder want het is minder streng als dat het hier omschreven staat!

N.B.: Dit betekent niet dat een beschadiging van b.v. de voorruit direct een APK afkeuring is, er zijn aanvullende eisen beschreven in het keuringshandboek waarbij exact beschreven wordt welke scheuren en beschadigingen wel of niet toelaatbaar zijn:

APK voorruit eisen12Het meest kritische deel van de voorruit is het directe gezichtsvlak, dit is een geprojecteerd vlak op de voorruit aan de voorkant van de bestuurder en boven het stuur begint, 20 cm hoog is en 30 cm breed. Dit betekent dat hoe schuiner de voorruit geplaatst is hoe groter het effectieve vlak op de voorruit zal zijn.

‚ÄčIn het vlak voor het directe en indirecte gezichtsveld mogen de volgende beschadigingen of verkleuringen aanwezig zijn:
a. enkelvoudige scheuren, ongeacht de lengte;
b. oppervlakkige krassen waarvan de breedte niet meer dan 5 mm bedraagt;
c. beschadigingen of verkleuringen waarvan de afmetingen zodanig zijn, dat een denkbeeldig getrokken cirkel om de gehele beschadiging of verkleuring heen een diameter heeft van niet meer dan 20 mm bij het directe gezichtsveld en 50 mm bij het indirecte gezichtsveld.

De voorruit mag meerdere luchtbellen, beschadigingen of verkleuringen vertonen die ten aanzien van de afmetingen ieder afzonderlijk voldoen aan de hierboven vermelde voorwaarden, mits het uitzicht van de bestuurder daardoor niet wordt belemmerd.

Kortom er mag heel wat met de voorruit aan de hand zijn voordat deze daadwerkelijk afgekeurd wordt. Naast het al dan niet vervangen voor APK zijn er wel andere afwegingen voor het vervangen van een voorruit met bijvoorbeeld een scheur buiten het gezichtsveld.

Kijk hier voor verdere informatie met betrekking tot de Algemene Periodiek Keuring (APK):

APK eisen ruitenwisserinstallatie en ruitensproeiers

APK eisen deuren, motorkap en kofferdeksel.

APK eisen voorruitverwarming en ontwaseming

APK eisen remsysteem

APK eisen binnen en buiten autospiegels

APK eisen autostoelen en vergrendeling

APK eisen autobanden

APK eisen autogordels

APK eisen uitstekende delen en brede banden

APK eisen veersysteem en schokdempers

APK eisen verlichting

APK eisen stuurinrichting

APK eisen onderstel

APK eisen motor en brandstofsystemen

APK aandrijving en transmissie

APK eisen milieu en geluid

Wat is een viergas meting

Wat is een roetmeting