• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

APK keuring voor auto’s op diesel of gas

Is mijn diesel of LPG auto APK plichtig?

De APK-plicht is er voor elke auto in Nederland wanneer deze een bepaalde leeftijd bereikt. Dat waarborgt de verkeersveiligheid en voorkomt onnodige belasting van het milieu. Een auto met dieselmotor ondergaat naast een technische keuring ook een strenge milieu toets.

Hoe vaak moet mijn auto op diesel of LPG voor een APK keuring?

De wetgever bepaalt hoe vaak een auto voor een APK-keuring moet. Dit heet het APK-regime. Er is een onderscheid gemaakt tussen auto’s met een dieselmotor of op gas (zoals LPG) en auto’s met een benzinemotor of volledig elektrisch. Voor auto’s met een dieselmotor of een gasinstallatie (zoals aardgas of LPG), al dan niet aangevuld met een elektrische aandrijving gelden de volgende APK-intervallen.

  • De eerste APK-keuring vindt plaats als de auto drie jaar oud is

  • Daarna moet de auto jaarlijks APK-gekeurd worden

Daarnaast moet je rekening houden met de volgende voorschriften:

Moet mijn dieselauto of LPG auto vaker gekeurd worden?

Auto’s met een dieselmotor of gasinstallatie moeten tijdens hun levensduur vaker voor de APK dan auto’s met een benzinemotor of elektrische aandrijving. Dit heeft te maken met het feit dat diesel en LPG vaak gekozen worden door autobezitters die veel kilometers per jaar rijden, waardoor de kans op slijtmankementen groter is.

Wat zijn de technische APK-eisen voor dieselauto’s, hybrideauto’s en auto’s met een gasinstallatie?

Voor de veiligheid van de inzittenden en medeweggebruikers wordt er goed gekeken naar algemene technische onderdelen zoals roest, remmen, verlichting en wielophanging. Daarnaast zijn er ook specifieke eisen per brandstofsoort. Zo mag bij een dieselauto bijvoorbeeld de brandstofleiding uiteraard niet lekken, terwijl bij een LPG auto extra aandacht is voor de gasinstallatie. Alle technische eisen zijn hier te vinden: apk-handboek.rdw.nl.

Wat zijn de milieueisen voor diesel- en gasmotoren bij de APK?

Voor de bescherming van het leefmilieu zijn er strikte regels voor de uitstoot van koolmonoxide (CO), kooldioxide (CO2), koolwaterstof (HC) en zuurstof (O2). Dit gebeurt met een zogenoemde viergastest. Daarnaast is er voor dieselauto’s een roetmeting, waarbij tijdens een speciale testprocedure optisch de hoeveelheid uitgestoten roet wordt vastgesteld. Wanneer de waardes te hoog zijn, wordt de auto afgekeurd. Het tarief van de viergastest en de roetmeting worden vaak apart in rekening gebracht bij het factureren van een APK-keuring. Bij dieselauto’s is ook de aanwezigheid en correcte werking van een roetfilter een APK-keuringspunt.

Boek nu een APK afspraak voor jou diesel auto via garagevergelijker.nl

Als de APK-datum van je auto (weer) in zicht komt, stuurt de RDW een herinneringsbrief. het is verstandig om dan gelijk een afspraak in te plannen bij een erkend APK-station. Zo voorkom je een boete voor te laat keuren. Via garagevergelijker.nl kies je snel het beste adres voor de APK aan jouw auto. Met één druk op de knop maak je een afspraak.

Vul je kenteken in en start met vergelijken