• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

APK keuring voor de benzineauto’s en elektrische auto’s

Is mijn benzine of elektrische auto APK plichtig?

In 1985 is de APK ingesteld voor personenauto’s. Vanaf een vastgestelde leeftijd en volgens een vast patroon worden daarom benzine auto’s, hybride auto’s en elektrische auto’s opgeroepen voor een APK-keuring. Ze worden beoordeeld op de technische staat, een viergasmeting controleert de uitstoot van schadelijke gassen. Alleen erkende APK-stations mogen de keuring uitvoeren. Meer informatie over de APK-regels vind je hier.

Hoe vaak moet mijn benzine auto APK gekeurd worden?

De wetgever bepaalt hoe vaak een auto voor een APK-keuring moet. Dit heet het APK-regime. Voor auto’s met een benzinemotor, benzine/elektro hybrides en volledig elektrische auto’s gelden de volgende regels:

  • De eerste APK-keuring vindt plaats als de auto vier jaar oud is

  • Daarna zijn er twee intervallen van twee jaar

  • Vanaf het jaar dat de auto acht jaar oud is moet deze jaarlijks APK-gekeurd worden.

Daarnaast moet je dit weten:

  • klassiekers tussen dertig en vijftig jaar oud moeten om de twee jaar gekeurd worden, oldtimers van vijftig jaar en ouder zijn vrijgesteld van de APK-verplichting, mits ze particulier gebruikt worden

  • Voor bestelauto’s en campers met een maximale massa tot 3.500 kg gelden dezelfde regels als voor personenwagens.

  • Taxi’s moeten elk jaar gekeurd worden

Wat zijn de technische APK-eisen voor benzineauto’s, hybrideauto’s en elektrische auto’s?

De technische controlepunten hebben vooral te maken met de veiligheid voor bestuurders en andere weggebruikers. Banden, verlichting en remmen zijn heel belangrijke aandachtspunten, maar ook de wielophanging, roest en ruitschade krijgen een beoordeling bij de APK. De eisen verschillen per brandstofsoort. Bij benzineauto’s wordt goed gekeken of de leidingen wel dicht zijn en of de uitlaat niet lekt of loshangt. Bij elektrische auto’s krijgen vooral de banden en remmen veel aandacht, ook zijn er specifieke controlepunten voor de accu van de elektromotor. Alle technische eisen zijn hier te vinden: apk-handboek.rdw.nl.

Wat zijn de milieueisen voor benzinemotoren bij de APK?

Voor de bescherming van het leefmilieu zijn er strikte regels voor de uitstoot van koolmonoxide (CO), kooldioxide (CO2), koolwaterstof (HC) en zuurstof (O2). Dit gebeurt met een zogenoemde viergastest. Wanneer de waardes te hoog zijn, wordt de auto afgekeurd. Wel gelden er per bouwperiode andere eisen. Het tarief van de viergastest wordt vaak apart in rekening gebracht bij het factureren van een APK-keuring.

Plan de APK voor je benzine auto via Garagevergelijker.nl

Als de APK-datum van je auto (weer) in zicht komt, stuurt de RDW een herinneringsbrief. het is verstandig om dan gelijk een afspraak in te plannen bij een erkend APK-station. Via garagevergelijker.nl kies je snel het beste adres voor de APK aan jouw auto, of deze nu volledig elektrisch is of (ook) een benzinemotor heeft. Met één druk op de knop maak je een afspraak.