• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

APK voor oude auto’s

De Algemene Periodieke Keuring (APK) voor auto’s levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid en de bescherming van het milieu. Wanneer en hoe vaak uw auto voor een APK-keuring moet, hangt af van de leeftijd en de soort brandstof van de auto. Zeker voor oudere auto’s is de APK van groot belang voor veilige kilometers. Ben je op zoek naar erkend APK-keuringsstation bij jou in de buurt? Je vind ‘m op garagevergelijker.nl.

Moet een oudere auto vaker voor de APK dan een jonge auto?

  • De eerste APK-keuring vindt plaats als de auto vier jaar oud is

  • Daarna zijn er twee intervallen van twee jaar

  • Vanaf het jaar dat de auto acht jaar oud is moet deze jaarlijks APK-gekeurd worden

APK bij oudere auto’s

Met name voor oudere auto’s die nog dagelijks worden ingezet is de APK van groot belang, zeker wanneer de eigenaar al langere tijd met de auto rijdt. Er kan dan namelijk gewenning voor slijtagepunten en defecten optreden, een APK-keurmeester zal deze snel wel ontdekken. Uiteraard is een oudere auto door slijtage gevoeliger voor mankementen dan een jongere auto.

APK eisen oudere auto’s

De APK-eisen veranderen jaarlijks, in de praktijk betekent dit vaak dat ze worden aangescherpt. Voor oudere auto’s kan het zijn dat er minder strenge regels gelden. Zo zijn er bij oudere auto’s lagere eisen voor de uitstoot of voor de meldingen van de boordcomputer en de controlelampjes. Een monteur die een APK-keuring uitvoert en de bijbehorende administratie regelt moet daarvoor gediplomeerd en bijgeschoold zijn en is dus op de hoogte van de eisen die voor oudere auto’s gelden. De actuele APK-eisen zijn voor iedereen in te zien op apk-handboek.rdw.nl.

Is een APK voor mijn klassieker of oldtimer verplicht?

Auto’s van dertig jaar en ouder hoeven minder frequent voor de APK, namelijk eens in de twee jaar. Sinds 2021 geldt er een APK-vrijstelling voor auto’s van vijftig jaar en ouder, mits deze alleen particulier gebruikt worden. De wetgever is van mening dat deze auto’s zó weinig kilometers maken dat een APK-plicht onnodige kosten met zich meebrengt voor de eigenaar.

APK keuringen voor oudere auto’s via garagevergelijker.nl

Zeker wanneer je in een oudere auto rijdt is het verstandig om de prijzen en services van garagebedrijven te vergelijken. De kosten moeten immers wel in verhouding staan tot de waarde van de auto. Dat geldt ook voor de APK-keuring. Is je oudere auto een klassieker waaraan je het onderhoud zelf doet, dan zul je toch naar een erkend APK-keuringsstation moeten gaan voor de APK-keuring. Op garagevergelijker.nl vind je de onderhoudsbedrijven, ook staat vermeld wanneer zij specialist zijn voor een bepaald merk of voor klassieke auto’s.

Vul je kenteken in en start met vergelijken