De invloed van de middelen in de airco installatie (het aircogas oftewel koudemiddel) op het milieu is gelukkig in de loop der jaren fors minder geworden. Werd vroeger o.a. ammonia gebruikt in hele oude aircosystemen, op enig moment stapte men over naar het gas R12, voor velen bekend onder de door Dupont geregistreerde naam Freon.
Freon (R12) bleek een zeer negatieve invloed te hebben op de ozonlaag, het GWP* (Global Warming Potential) van R12 is 8.500, ter vergelijking de GWP factor van CO2 is 1. Freon werd in 1994 verboden en stapten de fabrikanten verplicht over naar R134a.
R134a gas heeft een GWP factor van 1.300. Dit betekend dat R134a bijna 85% minder schadelijk is voor de ozonlaag.
De laatste ontwikkeling op het gebied van koudemiddel (aircogas) is R1234yf. Dit gas heeft een GWP van 4 en is dus weer een forse verbetering ten opzichte van R134a. Nadeel van dit gas is de lichte ontvlambaarheid waardoor het volgens fabrikanten een veiligheidsprobleem kan opleveren.
* Het GWP is een factor die aangeeft hoeveel kilo CO2 er nodig is om het broeikaseffect van één kg van een bepaalde stof te evenaren?
De aircocompressor wordt bij inschakeling via de elektromagnetische koppeling en riem aangedreven door de krukaspoelie. Dit vergt motorvermogen en daarvoor is brandstof nodig. Het percentage brandstof dat het aandrijven van de aircocompressor kost ligt tussen de +5% en +10%.
Bij testen van het Duitse ADAC komen zij met een handmatig bediende airco op een gemiddelde van +12,5% brandstofverbruik en met een automatisch geregelde airco op +6,25% brandstofverbruik, Dit betekent dat op een tank van 50 liter brandstof er circa 3 tot 6 liter brandstof gaat naar het gebruik van de airco.
Veel bestuurders zijn zich niet bewust wat het rijden met constant ingeschakelde airco heeft op het brandstofverbruik en milieu geven we hier graag een aantal tips: