• Garages beoordeeld met een ​9,3
 • Duidelijke prijs
 • Overal in Nederland, altijd in de buurt
 • Online afspraak

Auto winterklaar maken

Winterklaar maken van je auto.

De winter vraagt door de vele donkere dagen, forse regenbuien en lage temperaturen meer van de auto. Wat zijn typische wintermankementen:

 • Defecte accu
 • Bevroren deursloten
 • Bevroren ruitensproeiers
 • Vastgevroren deurrubbers
 • Vastgevroren remmen
 • Vastgevroren ruitenwissers/slecht werkende ruitenwissers

Waar moet je in de winter rekening mee houden:

 • Voorkom aquaplaning, zorg voor voldoende profieldiepte van uw banden of kies voor winterbanden in de winter
 • Was je auto niet bij vorst. Het water dringt overal in door, sloten en raamrubbers waardoor deze sneller vastvriezen
 • Zet je auto niet op de handrem maar in de 1e versnelling. Deze kan met name 's nachts vastvriezen

Hoe kun je wintermankementen voorkomen en blijft jouw auto veilig en betrouwbaar

 • Geef de auto tijdig een winterbeurt. Hierbij worden de voor de winter belangrijke zaken gecontroleerd en is de auto weer klaar voor de winter
 • Zet thuis een flacon de-icer (zonder drijfgas) klaar

Bij bevroren sloten zijn er verschillende manieren om dit te verhelpen als de slotontdooier in de dichtgevroren auto ligt:

 • Hou een plastic zak gevuld met warm water tegen het slot
 • Gebruik ruit de-icer, probeer slotklepje open te drukken met een pennetje/tandenstoker en spuit in het slot
 • Verwarm de sleutel voorzichtig, maar let wel heel goed op bij sleutels met een transponder/batterij

Wat te doen bij een vastgevroren handrem:

Start de auto en zet de verwarming voluit aan, de warmte van de uitlaat zal meestal aan de onderzijde na verloop van tijd de remmen ontdooien. Dit kan absoluut tijd nodig hebben. Lukt het niet dan proberen met losse handrem net even naar achteren te rijden, soms springen ze dan ineens los. Ga NIET rijden met vastgevroren remmen, grote mechanische schade kan het gevolg zijn. Bel de deelnemers van Garagevergelijker.nl voor advies of laat de auto rustig ontdooien.

Vastgevroren portieren, hoe kom je de auto in en voorkom je dit:

Regen of wasstraat bezoek gevolgd door zware nachtvorst maakt de kans op het vastvriezen van de rubbers van de portieren groter. Hoe krijg je een vastgevroren portier open:

 • Probeer de deur iets in te drukken en daarna te openen, forceer dit niet want je beschadigd mogelijk de deur rubbers
 • Maak een plastic fles warm water met een zoutoplossing (enkele eetlepels en probeer dat zo goed mogelijk tussen de rubbers te krijgen. Hoe meer water ertussen hoe beter, het zout zal het ijs oplossen
 • Droog vervolgens de raamrubbers en behandel deze met siliconen- spray of rubberstick

Hoe voorkom je dat de portieren vastvriezen:

 • Bewerk de rubbers met een siliconen (wax) stift
 • Spuit ze in met een siliconen oplossing
 • Ga bij vorst niet door de wasstraat

Je auto start niet na een flinke nachtvorst, wat moet je dan doen

Er zijn twee belangrijke verschillen bij een auto die niet start

 • Bij het omdraaien van de contactsleutel hoor je duidelijk dat de startmotor wel rond draait maar de motor niet aanslaat. Dit kan een motorstoring zijn en de auto zal naar de garage moeten. Soms biedt een half uurtje wachten en weer proberen soelaas maar in de meeste gevallen zal dit een garagebezoek worden
 • Bij het omdraaien van de contactsleutel hoor je niets of slecht een tikkend geluid vanuit de motorruimte. Dit is in de meeste gevallen een gevolg van een defecte accu. Je kunt de auto eventueel opstarten met startkabels.

Note: Laat de startkabels nooit met het niet geïsoleerde deel met elkaar of met het voertuig in contact komen en lees eerst het instructieboekje waar de accu zit. Sommige auto's hebben een speciale min (-) en plus (+) aansluiting voor het starten of de accu zit op een andere plaats dan onder de motorkap. Soms zit deze in de kofferruimte of zelfs in het interieur verstopt.

Plaats altijd de kabels op deze manier:

 1. Rood op de pluspool (+) van de lege accu
 2. Rood op de pluspool (+) van de volle accu
 3. Zwart (-) op de een kaal stuk metaal op het motorblok van het voertuig met volle accu en lukt dit niet, dan op de minpool (-) van de accu
 4. Zwart (-) op de massa van het pechvoertuig (lege accu)
 5. De auto met volle accu nu enkele minuten laten draaien
 6. Begin dan met het starten van het pechvoertuig
 7. Na het aanslaan/starten van de auto de kabels nog enkele minuten laten zitten
 8. Achterruit verwarming, verlichting en blower op beide voertuigen aanzetten en daarna de kabel in tegenovergestelde volgorde demonteren te beginnen met de min (-) kabel op de auto met de voorheen lege accu

Note: Bij het demonteren van de startkabels kunnen er spanningspieken ontstaan. Om dit risico te verkleinen is het raadzaam om de stroomverbruikers aan te zetten zoals bij punt 8 genoemd.

Vastgevroren ruitenwissers, wees er voorzichtig mee

Zeker wanneer het nat gesneeuwd heeft en er een nachtvorst overheen gegaan is zitten ruitenwissers vaak vast gevroren aan de voorruit. Zet ook altijd in de winter de automatische wisfunctie bij starten op de stand uit. Controleer of de wissers vast zitten en maak deze los. Bij het aanzetten van een vastgevroren ruitenwisser kan de wisser, wisserarm, ruitenwissermechaniek tot zelfs de ruitenwissermotor beschadigd raken. Een spuitbus de-icer brengt hier uitkomst. Van binnenuit de voorruit ontdooien is ook een optie maar dit zal zeker enige tijd duren. Winterklaar maken is dus ook preventief een spuitbus de-icer in de auto en thuis te hebben staan. Kleine investering maar veel lol van wanneer je vroeg weg moet.

Bevroren ruitensproeiers, wat kun je er aan doen en hoe kun je dit voorkomen

Met name de sproeikoppen van de ruitensproeiers kunnen door de langsstromende rijwind (chill-factor) snel bevriezen, dit is ook waarom sommige luxere auto's verwarmde sproeikoppen hebben. Als de ruitensproeiers verstopt zijn is stap 1 te kijken of de vloeistof in het ruitensproeier reservoir niet bevroren is en er direct een antivries concentraat aan toe te voegen. De ruitensproeierkopjes ontdooien door ze met een zakje warm water te ontdooien Na ontdooien de sproeiers met antivriesconcentraat even goed doorspoelen.

Om de auto helemaal winterklaar te maken

Ga, om met jouw auto veilig en betrouwbaar de winter door te komen, naar de deelnemers van garagevergelijker.nl en laat een winterinspectie uitvoeren op een aantal van de meest belangrijke punten aan jouw auto. Tevens krijg je wanneer er zaken vervangen moeten worden een geheel vrijblijvend advies.

Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag