• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

APK eisen gescheurde stofhoes

Wat is een stofhoes?

Een stofhoes is van flexibel rubber en bevindt zich op een stuurkogel, fuseekogel, stuurhuis en aandrijfas. De stofhoes beschermt het kogelgewricht tegen vocht/vuil en zorgt ervoor dat het vet binnen de hoes blijft. Hierdoor kan het aanwezige vet in het kogelgewricht en koppeling zijn smerende werk blijven doen. De tegenwoordige fuseekogels en stuurkogels zijn door toepassing van andere stofhoezen vaak zelfsmerend en daarmee onderhoudsvrij.

Herken een gescheurde stofhoes

Een stofhoes is in de meeste gevallen van rubber en aan veroudering onderhevig. Een gescheurde stofhoes is meestal makkelijk te herkennen. Zie de voorbeelden waarbij duidelijk te zien is dat deze kapot zijn:

Gescheurde stofhoes te repareren?

Een gescheurde stofhoes van een stuur en fuseekogel is alleen te vervangen. Bij sommige modellen is de stofhoes nog los te vervangen maar bij de meeste uitvoeringen moet de gehele stuurkogel of fuseekogel vervangen worden. Dit omdat de stofhoes tegenwoordig meestal onder een gefelste rand zit. Op de wat oudere voertuigen zit de stofhoes soms nog vast met een klem en is deze los te vervangen.

Hoe is een gescheurde stofhoes op te lossen?

Ga langs bij de deelnemers van garagevergelijker.nl. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en leveren vakkundig werk tegen een betaalbare prijs. Blijf niet doorrijden met een gescheurde stofhoes. Hierdoor zal de betreffende kogel, koppeling of gewricht overmatig slijten en de uiteindelijke rekening zal dan veel hoger uit kunnen vallen.

Wat zegt de APK keurmeester van een gescheurde stofhoes?

Een stuurkogel, fuseekogel, stuurhuis en ashoes mag wel oppervlakkig scheuren vertonen (droogte scheuren) maar mag niet doorgescheurd zijn. De hoes mag dus niet lek zijn en daardoor bijvoorbeeld vet kunnen verliezen.