Het remsysteem is veruit het belangrijkste systeem in uw auto en we leggen hier de werking uit.
Het afremmen van een auto is het omzetten van bewegingsenergie naar wrijving en vervolgens naar warmte, warmte welke zich ontwikkeld vanuit de remmen die een temperatuur van meer dan 600 graden kunnen bereiken.
Het remsysteem is een hydraulisch systeem, een systeem gevuld met vloeistof en maakt het remsysteem gebruik van de wet van Pascal: Een druk die men uitgeoefend op een vloeistof die zich in een geheel gevuld en gesloten systeem bevindt, zal zich onverminderd in alle richtingen voortplanten.
Bij het afremmen van de auto wordt er kracht = pedaaldruk uitgeoefend op de hoofdremcilinder. Deze kracht wordt middels een vacuüm of hydraulische rembekrachtiging tot 3 à 4 maal versterkt tot een maximale druk van circa 200 bar en via de hydraulische leidingen en slangen doorgegeven aan de voor- en achter remmen.
Om een auto veilig en bestuurbaar te houden wordt circa 75% van het remvermogen naar de voorwielen geleid en circa 25% naar de achterwielen. Deze verdeling heeft met een aantal zaken te maken:
De voorremmen van een auto zijn daarom nagenoeg altijd uitgevoerd met schijfremmen, het voordeel van schijfremmen ten opzichte van trommelremmen is:
Bij een schijfrem drukt een remzadel met daarin 1 of meerdere zuigers het remblok bij remmen tegen de remschijf, het remblok heeft een hoge wrijvingscoëfficiënt en dit laat de remschijf vertragen.
Snellere voertuigen hebben zogenaamde luchtgekoelde remschijven, hierbij lopen en luchtkanalen door de remschijf waardoor de opgewekte warmte beter aan de buitenlucht afgegeven wordt.
De achter remmen van de zwaardere en sportievere voertuigen worden meestal ook uitgevoerd als schijfremmen. Op de compacte en oudere auto zien we nog wel veel toepassing van trommelremmen.
Bij trommelremmen bevinden er zich remschoenen en een remcilinder op een ankerplaat die aan de as gemonteerd is. De remschoenen worden door de zuiger(s) in de remcilinder tegen de trommel gedrukt. De hier opgewekte wrijving zal de trommel vertragen.
In tegenstelling wat vaak gedacht wordt is b.v. bij een noodstop blokkeren van de achterwielen gevaarlijker dan het blokkeren van de voorwielen. Dit heeft met de rechtuit stabiliteit van het voertuig te maken. Zolang de achterwielen blijven meedraaien blijft de achterzijde de voorwielen "volgen".
Er zijn bij de moderne auto veel veiligheidssystemen die de remdruk en remvertraging elektronisch regelen. Denk hierbij aan:
Een defect remsysteem is uiteindelijk te herkennen aan een te lange remweg maar het is belangrijk dit voor te zijn. Ga bij de hieronder aangegeven zaken met de auto direct naar de garage:
Door de auto regelmatig te onderhouden conform de door de fabriek voorgeschreven intervallen worden veel van de hierboven beschreven problemen voorkomen.
We beschrijven de onderdelen van een eenvoudig remsysteem:
Het remsysteem bestaat uit onder andere uit: