• Garages beoordeeld met een ​9,3
 • Duidelijke prijs
 • Overal in Nederland, altijd in de buurt
 • Online afspraak

Motorolie

De juiste motorolie in jouw auto is bij de moderne motoren steeds belangrijker

Vroeger was het bijna onmogelijk een verkeerde olie in mijn auto te doen, we hadden voor het grootste gedeelte een 20W50 en 10W40 die bijna overal in konden. Tegenwoordig is het assortiment motorolie extreem uitgebreid, niet alleen op de vloeibaarheid in warme en koude situaties maar ook met name op gebied van toevoegingen.

Dit omdat de motoren steeds meer vermogen leveren ten opzichte van de motorinhoud (cc). Neem bijvoorbeeld de Golf GTI van 1980, met de toenmalige 110 pk was het een waar racemonster. Tegenwoordig heeft de Polo 1.2 TSI, wat een standaard uitvoering, is al 110 pk.

Met name onder invloed van de steeds strengere milieueisen zijn de fabrikanten gedwongen een steeds efficiënter verbrandingsproces door te ontwikkelen. Meerkleppen-techniek, druklading, directe inspuiting, regeneratie systemen, hogere compressie, katalysatoren enz. vragen een heel andere oliespecificatie dan de vroegere motoren.

Dit betekent ook dat het vullen met verkeerde olie problemen kan opleveren met bijvoorbeeld hydraulische klepstoters, hydraulische kettingspanner en smering van de turbo. Daarnaast heeft het gebruiken van verkeerde olie ook invloed op de interne slijtage van de motor zoals lagerschalen, zuigerveren en cilinderwanden.

Welke soorten olie kun je tegenwoordig vinden:

0W20, 0W30, 0W40, 5W20, 5W30, 5W40, 5W50, 10W40, 10W60, 15W40

  Binnen deze classificaties, die wat zeggen over de vloeibaarheid (viscositeit) in warme en koude situaties, kennen we ook:

  • Low SAPS varianten voor diesel katalysatoren, hierin zitten minder stoffen (fosfor en zwavel) die de diesel katalysator kunnen vervuilen.
  • Olie soorten met een LL toevoeging welke staat voor Long Life en ontwikkeld is voor extra lange levensduur (VW, SEAT, Skoda, BMW, MINI)
  • Naast deze kenmerken worden de toevoegingen specifiek per merk en of motortype afgestemd waaronder een vuil oplosser, anti-oxidatie toevoegingen tegen corrosie (roest), anti-slijtage toevoegingen en vloeibaarheid (viscositeit) verbeterende toevoegingen

  Keuze in soorten olie:

  In tegenstelling tot vroeger is het voor de huidige veeleisende motortechniek belangrijk de olie te verversen met de juiste (voorgeschreven) specificatie.  Dit verschilt per autofabrikant.

  Het is raadzaam om ook het oliefilter te vervangen als de olie ververst wordt.

  Olie verversen of oliefilter vervangen? Vind een garage in de buurt!

  Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag