• Garages beoordeeld met een ​9,3
 • Duidelijke prijs
 • Overal in Nederland, altijd in de buurt
 • Online afspraak

Piepende remmen

Piepende remmen, irritant en een voorbode?

Waardoor kunnen remmen piepen

Er zijn vele redenen aan te geven waardoor remmen kunnen piepen. Hieronder zie je een aantal veel voorkomende redenen. Ook is er een verschil met betrekking tot piepen tijdens remmen, piepen tijdens niet remmen en bij naar links of rechts sturen van de auto.

Piepen tijdens het remmen

Piepen tijdens het remmen kan natuurlijk meerdere redenen hebben. Als de remschijven overmatige groeven vertonen is de kans op piepen groter. Piepen is feitelijk een trilling die vanuit diverse delen van het remsysteem of wielophanging kunnen komen. Ook kunnen delen zoals bijvoorbeeld de luchtgeleidingsplaat achter de remblokken de trilling opwekken en/of versterken. Wat toch het meeste voorkomt is dat de remblokken door corrosie op de remschijf drukt een metaal op metaal contact maakt. Dit kan extra trilling veroorzaken en daarmee het bekende piepende geluid bij het remmen. Ook kan bij wat verdere slijtage van het remblok het afgeschuinde deel weggesleten zijn en een haaks remblok heeft meer kans op piepen = (irritant) geluid.

Wat ook een reden kan zijn van piepende remmen is een ver versleten remblok. Sommige auto's hebben een remblok dat is voorzien van een mechanische slijtage indicator ook wel "piep" indicator genoemd. Dit is een stukje verenstaal wat tegen de schijf komt als het remblok vervangen moet worden. Dit systeem wordt op nieuwere auto's nagenoeg niet meer toegepast. De moderne auto is in veel gevallen voorzien van elektronische slijtage indicatoren.

Piepende remmen tijdens het rijden

Piepen de remmen tijdens het rijden terwijl er niet geremd wordt dan is het advies deze na te laten kijken want er is kans dat de remblokken niet voldoende vrij komen van de remschijven. Dit kan onder andere komen door een vastzittende zuiger of een niet soepel schuivende remzadel. Je kunt dit controleren door een stuk te gaan rijden en daarna aan de wielen te voelen (voorzichtigheid geboden). Is er een wiel dat veel heter is dan de andere wielen? Dan is het zaak om dit te laten controleren door een vakman.

Piepen tijdens het insturen van de bocht

Piepen tijdens het insturen van de bocht kan meerdere oorzaken hebben. Een overmatige speling van het wiellager kan de schijf te ver laten kantelen. Ook kan een behoorlijk ingesleten remschijf een opstaande rand hebben die door de zijdelingse belasting bij bochtenwerk net tegen het remblok komt.

Wat kun je doen aan piepende remmen?

Met het uitvoeren van een aantal basis montage voorwaarden is vaak het probleem van het piepen opgelost. Zie hieronder een aantal van deze handelingen:

 • Remblokken afschuinen (mits niet standaard of schuin vlak weggesleten)
 • Remzadel goed gangbaar maken en geleidebussen/geleidevlakken invetten met bijvoorbeeld keramisch vet
 • Controleren van remzuiger op vrije werking (moet altijd iets terugtrekken na remmen)
 • Slijtage randen/roestranden op schijf verwijderen
 • Remschijf licht opschuren of af laten draaien
 • Remblokken remvlak opschuren
 • Aanligvlakken van remblok in remzadel invetten met keramisch vet
 • Rug van remblok voorzien van de juiste vulplaatje/piepplaatje (nieuw montagesetje) en/of keramisch vet

Soms wordt ook kopervet gebruikt maar dit kan/mag niet voor auto's met ABS. Wil je op zeker gaan? Gebruik dan altijd keramisch vet. Dit is ook beter bestand tegen hoge temperaturen en tast aluminium delen niet aan.

Onderhoud aan het remsysteem? Vergelijk prijzen van garages in de buurt!

Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag