• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Waarom het interieurfilter vervangen

Waarom een interieurfilter vervangen en wat is de functie van een interieurfilter

Wat is de functie van een interieurfilter

Het interieurfilter zuivert de lucht die via de ventilatieopeningen de auto binnenkomt. Het zuivert dus de lucht die jij en jouw passagiers inademen. Het filter bestaat uit microvezels die pollen, stof vuil en vet uit de buitenlucht filteren. Per uur worden er honderden m3 buitenlucht de auto ingezogen en daarmee ook een beduidende hoeveelheid stof, vuil enz. Naast het normale interieurfilter is er ook vaak een interieurfilter met actieve koolstof leverbaar.

Hoe lang gaat het interieurfilter mee

De autofabrikant geeft een vervangingsinterval aan voor vernieuwen van het interieurfilter, daarnaast is het algemene advies dit 1 x per jaar te vervangen. We zien met name ook in Lease Auto's dat interieurfilters, uit kosten overweging, niet meer volgens de daarvoor staande vervangingsinterval vervangen worden. Ook bij de wat oudere auto's zien we dat de vervanging van het interieurfilter vaak overgeslagen wordt terwijl het vervangen zelf in nagenoeg alle gevallen betrekkelijk eenvoudig is.

Interieurfilter met actieve koolstof

De concentratie uitlaatgassen in het interieur van uw auto kan wel tot 6 x hoger zijn dan de normale buitenlucht. Naast het standaard nieuwe interieurfilter is er in de meeste gevallen ook een versie met actieve koolstof wat enkele euro's meer kost. De actieve koolstof neemt onder andere de in uitlaatgassen aanwezige stoffen Ozon, Tolueen en Benzeen in zich op.

Nadelen van het niet op tijd vervangen van een interieurfilter

Het vervuilde interieurfilter is door het aanwezige stof, vuil en de wat vochtige omgeving een uitstekende groeibodem voor allerlei micro organismen. Men noemt het interieurfilter ook wel pollenfilter. Door het te laat vervangen van het interieurfilter komt er meer stof en vuil in het passagierscompartiment. Dit geeft een minder gezonde omgeving en met name bestuurders en passagiers met hooikoorts kunnen hier grote nadelen van ondervinden. Andere nadelen van het niet tijdig vervangen van het interieurfilter zijn:

  • Hoestaanvallen
  • Ontstoken slijmvliezen
  • Allergieën
  • Muffe interieurlucht (door schimmels)

Een verstopt interieurfilter beperkt ook de doorstromende lucht. Zowel de airconditioning als de werking van de verwarming wordt hier nadelig door beïnvloedt.

Vervang uw interieurfilter bij de deelnemers van garagevergelijker.nl

Zorg voor een gezonde omgeving in de auto voor jou en jouw passagiers en ga langs de deelnemers van Garagevergelijker.nl voor het vervangen van het interieurfilter.


Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag