• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Waarom het oliefilter vervangen?

Wat is de functie van het oliefilter:

Motoroliefilters dienen om mechanische verontreinigen uit de olie te filteren, zoals minuscule metaaldelen (slijpsel) en roet. Hiermee worden de vervuiling uit de olie gefilterd en komen zij niet terecht tussen de te smeren vlakken waardoor een overmatige slijtage kan ontstaan.

Tevens zijn de meeste motoren tegenwoordig voorzien van hydraulische klepstoters met een uiterst kritische passing. Vervuiling die door de aangevoerde olie hierin terechtkomt kunnen de werking negatief beïnvloeden.

De meeste personenwagens zijn voorzien van een zogenaamd full flow filter, wat wil zeggen dat alle, vanuit het carter door de tandwielpomp gepompte, olie door het filter geleid wordt voordat het richting de te smeren onderdelen gaat.

Wat is het risico als een oliefilter niet op tijd wordt vervangen?

Het motoroliefilter is in de meeste gevallen voorzien van een bypass klep (overdruk klep). Deze opent als het filter verzadigd is en het filterende oppervlak vol zit met vervuiling waardoor de olie er niet meer voldoende door geperst kan worden. Zodra de bypass klep opent zal de vervuilde olie niet meer gefilterd worden en de vervuiling wordt door de motor gepompt en zullen tussen de te smeren delen terechtkomen. Een verhoogde slijtage is dan het gevolg.

Net zoals bij luchtfilters heb je ook bij oliefilters meerdere soorten en maten. Deze zijn per merk en type auto verschillend. Zo heb je verschillende soorten oliefilters die lijken op een luchtfilter. Deze zitten in een kunststof behuizing gemonteerd. Daarnaast hebben we de welbekende metalen oliefilters, die met een speciale sleutel verwijderd kunnen worden.

Je merkt niets aan de auto als het oliefilter niet vervangen zal worden maar op langere termijn kan dit zeker extra kosten met zich meebrengen.

Laat om verhoogde slijtage te voorkomen daarom altijd op de voorgeschreven termijn het oliefilter vervangen.

Oliefilter vervangen? Vind een garage bij jou in de buurt!

Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag