ABS werd voor het eerst toegepast in 1929 voor gebruik in vliegtuigen. In 1978 kwam Bosch met het eerste echte ABS (Anti Blokker Systeem) voor auto's en dit was lange tijd een veiligheidsoptie welke tegen forse meerprijs bijbesteld kon worden. Tegenwoordig is binnen de EU iedere nieuw te leveren auto sinds 2004 verplicht voorzien van ABS.
In tegenstelling tot wat velen denken is het niet zozeer het verkorten van de remweg wat de meerwaarde is van ABS maar juist het bestuurbaar houden van de auto. Bij het uitoefenen van forse pedaalkracht bij bijvoorbeeld een noodstop met tegelijk een uitwijking bij het achterop rijden van stilstaande file wil je dat de auto bestuurbaar blijft zodat je kan uitwijken naar de vluchtstrook en toch maximaal afremt.
Er waren vroeger systemen die alleen op de voorwielen werkten maar bij de huidige moderne auto zitten er bij elk wiel een sensor (ABS sensor) die meten of het wiel nog draait. Hiervoor is een sensor ring gemonteerd of bevind deze zich geïntegreerd in het wiellager. Een sensor meet de pulsjes. Zodra de pulsjes wegvallen gaat de elektronische ABS unit de opdracht geven aan de hydraulische ABS unit om op betreffende blokkerende wiel de remdruk te verlagen.
Dit verlagen gebeurt met regelkleppen in de ABS regelunit en dit geeft ook het trillende gevoel in het rempedaal en stuur als de ABS unit ingrijpt.