• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Wat is een bandenspanningssysteem?

Wat is een bandenspanningssysteem, hoe werkt het en heeft dit systeem ook onderhoud nodig?

Wat is een bandenspanningssysteem?

Een bandensspanningsysteem (TPMS) houdt zoals de naam zegt de bandenspanning voor jou in de gaten en geeft een melding als de spanning te laag wordt. Het is sinds 1 november 2014 een verplichting op de nieuwe, in Nederland geleverde, auto's en lichte bedrijfswagens. Men noemt dit ook wel TPMS systemen (Tyre Pressure Monitoring System), wat simpelweg bandendruk controle systeem betekent. We herkennen twee duidelijk van elkaar verschillende toegepaste systemen, het directe en indirecte bandenspanningssysteem.

De bandenspanningssystemen worden al veel langer toegepast en waren ook als extra te bestellen bij een nieuwe auto. Met Run on Flat (ROF) banden werden deze systemen al toegepast. Dit omdat je als bestuurder simpelweg niet merkte dat je een lekke band had.

Hoe werkt een bandenspanningssysteem?

Er worden bij de diverse automerken twee TPMS systemen gebruikt. De voor- of nadelen van beide systemen zijn:

Het directe bandenspanningssysteem

Het directe bandenspanningssysteem (dTPMS) werkt met in iedere band een sensor die de informatie via radiogolven doorgeeft aan een antenne in de carrosserie. Via de antenne gaat de informatie naar de boordcomputer die de informatie vertaald naar een eventuele dashboardsignalering bij onderspanning. Dit is een systeem welke zeer precies werkt en snel reageert op onderspanning, ook is vaak mogelijk via de boordcomputer de huidige bandenspanning per band op het dashboard af te lezen. Een nadeel van dit systeem is dat een verandering van wielpositie bij bijvoorbeeld een bandenwissel aan de boordcomputer kenbaar gemaakt moet worden.

Het indirecte bandenspanningssysteem

Het indirecte bandenspanningssysteem (iTPMS) meet tijdens rijden continu de rol omtrek van de banden. Dit gebeurt via de bestaande ABS/ESP sensoren welke de informatie via de boordcomputer vertalen naar een dashboardsignalering. Het nadeel van dit systeem is dat het trager moet reageren omdat de bandenspanning onder invloed van warmte niet constant is. Het systeem zal pas bij een afwijking van circa 20% een signaal geven. Het helpt daarom niet mee om de bandenspanning goed in de gaten te houden maar signaleert wel bij een lekke band. Een voordeel van dit systeem is dat er geen sensoren nodig zijn (kunnen altijd defect raken) en dat bij een banden of wielwissel er geen rekening gehouden hoeft te worden bij terugplaatsen in de voorgaande wielpositie.

Onderhoud aan jouw bandenspanningssysteem? Vind een garage in de buurt!

Heeft een bandenspanningssysteem onderhoud nodig?

Het indirecte bandenspanningssysteem heeft geen onderhoud nodig, het directe systeem wel. Deze sensoren worden door een batterij gevoed. Deze hebben een lange levensduur maar deze zullen uiteindelijk wel leeg raken. Bij het wisselen/vernieuwen van banden moet er rekening gehouden worden met beschadiging van de sensoren. Een ventielsensor kan corroderen, afbreken of lek raken waarna de sensor in de meeste gevallen vervangen moet worden.

Problemen met het bandenspanningssysteem

Bij problemen met het bandenspanningssysteem kun je langs gaan bij de deelnemers van Garagevergelijker.nl. Zij maken gebruik van speciale apparatuur om de ventielsensoren te controleren, te repareren en opnieuw in te lezen of te vernieuwen. Soms kan een sensor bij bijvoorbeeld een afgebroken ventiel gerepareerd worden. Dit is weliswaar typeafhankelijk.

Er zijn gelukkig inmiddels goede goedkopere after-market sensoren welke de garage specifiek op de auto kan programmeren.

Let op! Vanaf 2015 is een niet werkend TPMS systeem een APK afkeuring.

Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag