Een distributieriem is een getande rubber versterkte band/snaar die over diverse wielen heen loopt en nokkenas(sen) aandrijft.
De functie van de distributieriem is cruciaal in de moderne motor. De distributieriem drijft de nokkenas(sen) aan die vervolgens de in- en uitlaat kleppen bedienen. Naast het bedienen van de nokkenas worden er afhankelijk van merk en model ook de waterpomp, brandstof inspuitpomp en/of balansassen aangedreven. De distributieriem wordt gespannen door middel van een spanrol en de distributieriem wordt vaak geleid door 1 of meerdere geleiderollen. Er kunnen ook meerdere distributieriemen gemonteerd zijn.
Het is in de meeste gevallen te laat om een kapotte gebroken distributieriem te herkennen. Wel kan vroegtijdig breken voorkomen worden door regelmatige visuele controle van de distributieriem op:
Naast een tussentijdse visuele controle is het belangrijk de vervangingsinterval te volgen welke de fabrikant voorschrijft.
Soms is het bij een gekochte auto niet meer te herleiden wanneer de distributieriem vervangen is. Maak bij twijfel een afspraak en laat de riem visueel controleren door een vakman van Garagevergelijker.nl. Hiermee kun je extra kosten voorkomen. De levensduur van een distributieriem wordt door de fabrikant voorgeschreven en ligt in de regel tussen de 60.000 en 150.000 km of 5 tot 10 jaar.
Het monteren van een distributieriem vergt vakkennis. De timing, riemspanning en aanhaalmomenten moeten bekend zijn en gevolgd worden. Ook is in veel gevallen speciaal gereedschap nodig om de distributieriem te vervangen en op de juiste manier af te stellen.
Met het vervangen van de distributieriem moeten ook alle met de riem in contact komende onderdelen zoals eventuele waterpomp en geleiderollen gecontroleerd worden op de staat van de lagers. Ook de afdichting van de keerringen in verband met olie of vloeistoflekkage en staat van de getande poelie worden hierbij gecontroleerd. De tanden van de poelie kunnen ingesleten zijn, vervanging is dan noodzakelijk.
Het bij een reparatie opnieuw monteren van een gebruikte riem wordt afgeraden, de inwendige vezelversterking is al opgerekt en met het wederom opspannen kan dit versnelde slijtage of defect veroorzaken.
Een distributieriem bestaat uit een getande rubber riem welke met hoogwaardige vezels versterkt is. Een losse distributieriem mag NOOIT geknikt worden, dit zal de interne vezels beschadigen en vroegtijdig breken kan het gevolg zijn. Naast de distributieriem worden ook de lagers en looprollen vervangen en vaak ook de waterpomp.