• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Wat is een katalysator

Wat doet een katalysator en welke rol speelt de katalysator in het milieu

Wat doet een katalysator

Een katalysator is noodzakelijk geworden omdat men een lagere milieubelasting wilde en de mogelijkheden qua optimalisering van het verbrandingsproces niet oneindig zijn.

Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. Kortom de stoffen die in de katalysator onder uw auto verwerkt zijn helpen mee in het omzetten van milieubelastende uitstoot naar meer milieuvriendelijk uitstoot van materialen zoals fijnstof en gassen.

Welke processen vinden plaats in uw katalysator

Onze fossiele brandstoffen zijn gebaseerd op koolstof (C) en waterstof (H), bij het verbrandingsproces verbinden wij deze met zuurstof (O2) en er ontstaat energie (KW's). Water is vanzelfsprekend onschadelijk voor mens en milieu.

C02 is het voor de meeste inmiddels wel bekend als het broeikasgas, C02 word veroorzaak door de verbranding van fossiele brandstoffen (benzine) en is kleurloos en reukloos. C02 is de chemische vermelding en we spreken het uit als kooldioxide. Kooldioxide is niet direct schadelijk voor mens en dier maar heeft als broeikasgas wel grote milieu invloed.

Hoe beter het verbrandingsproces hoe meer brandstof via de ideale reactie verbrandt en hoe minder milieubelastende stoffen er door de motor geproduceerd worden. In de loop der jaren zijn er vele nieuwe technieken ontwikkeld om dit proces te verbeteren. Hadden vroeger bijvoorbeeld de auto's een carburateur, tegenwoordig heeft nagenoeg iedere benzine auto benzine injectie, en vaak meerkleppen techniek, hogere compressie, turbocompressor etc.

Een katalysator is geen filter maar bevat door de honingraatstructuur een groot werkbaar oppervlak welke voorzien is van de metalen paladium, rhodium en platina. Deze metalen zorgen ervoor dat bepaalde stoffen in de uitlaatgassen versterkt met elkaar reageren. De katalysator zet de schadelijke stoffen om in onschadelijke stoffen. Nu is het zo dat ook wij CO2 uitademen en het daarmee een onschadelijk gas is maar er moeten wel voldoende bomen en planten zijn om deze CO2 om te zetten naar O2 (zuurstof) De katalysator kan niet alle schadelijke stoffen omzetten en met name tijdens de opwarmperiode van de motor (koude start) moet de katalysator eerst zijn ideale werktemperatuur bereiken om de gassen maximaal te kunnen reinigen.


Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag