• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Wat is een start/stop systeem?

Wat is een start/stop systeem en hoe werkt het.

Een start/stop systeem schakelt de motor van de auto uit als je stil staat. Op dat moment heb je geen aandrijving nodig, dus is het nutteloos dat de motor benzine staat te verbruiken. Als de motor niet loopt verbruikt deze geen druppel brandstof meer en dat is gunstig voor het milieu en de portemonnee.

Hoe activeer je het start/stop systeem?

Om te kunnen zien of het systeem functioneert bestaat er een internationaal symbool voor. De A met een pijl er omheen. Hieraan kun je zien of het systeem werkt, of juist niet werkt. Standaard zal het start/stop systeem geactiveerd zijn, met de voornoemde knop kun je dit ook uitschakelen.

De motor laten afslaan:

Een auto met handgeschakelde versnellingsbak: zet de auto in de vrij en laat de koppeling opkomen. De motor slaat uit en het start/stop lampje gaat branden.

Auto met automatische versnellingsbak: druk op de rem en hou deze vast, de motor slaat dan automatisch af en het start/stop lampje gaat branden.

Verder blijven alle systemen in de auto gewoon werken, zoals de verlichting, radio en andere accessoires. De airco wordt uitgeschakeld als de motor niet loopt.

De motor weer laten starten:

Een auto met handgeschakelde versnellingsbak: wanneer je de koppeling weer in trapt om de auto in de versnelling te zetten wordt de motor direct weer gestart. Dit gaat heel vlot. Wanneer je de auto in de eerste versnelling gezet hebt, loopt de motor alweer en kun je wegrijden.

Auto met automatische versnellingsbak: wanneer je de rem loslaat zal de motor direct weer starten.

In tegenstelling tot het starten met de sleutel of startknop wordt de startmotor niet gebruikt omdat dit het starten zou vertragen. Op het moment dat start/stop inschakelt wordt er een kleine hoeveelheid brandstof in de eerste cilinder gespoten en op het moment dat start/stop weer geactiveerd wordt komt er een klein vonkje dat de brandstof weer ontsteekt. Dit is een uiterst snelle manier om de motor weer te activeren en de startmotor niet extra te belasten. Als de tijd van uitschakelen van de motor (te) lang duurt en de brandstof in de eerste cilinder inmiddels verdampt is, wordt de motor niet gestart en zul je de motor met de sleutel/startknop weer opnieuw handmatig moeten starten.

Wanneer werkt het start/stop systeem?

Er zijn een aantal voorwaarden nodig voordat het start/stop systeem zal kunnen werken:

  • De motor moet warm zijn : een koude start is nooit gunstig en een koude motor draait hoe dan ook minder voordelig. Daarnaast wordt de motorwarmte gebruikt voor verwarming van het interieur. Het is dus beter om een warme motor te hebben en daarom zal deze gedurende het opwarmen niet afslaan door het start/stop systeem.

  • De airco (niet) ingeschakeld: de airco van jouw auto wordt aangedreven door de motor. Wanneer de motor uit staat zal de airco dus ook niet koelen. Wanneer de auto de airco nodig heeft om te koelen zal de motor niet afslaan.

  • Staat van de accu: wanneer de spanning van de accu laag is zal de motor niet afslaan. Dit om te voorkomen dat de auto daarna niet meer zou kunnen starten. Wanneer de accu weer voldoende bijgeladen is zal het start/stop systeem weer gaan werken. Ook zijn auto's met een start/stop systeem uitgerust met een speciale (vaak zwaardere) accu. Dit is een AGM/ECM gel accu en geen loodaccu.

  • Snelheid niet boven de 10km/u: wanneer de auto niet harder gereden heeft als 10 km/u voordat deze weer stil staat (bijvoorbeeld kruipen in de file) zal de motor niet afslaan. Pas wanneer je harder hebt gereden en weer stil gaat staan activeert het start/stop systeem weer.

  • Uitschakelen via de knop: het is ook mogelijk het start/stop systeem geheel uit te schakelen via de knop op het dashboard. Daarmee werkt het start/stop systeem niet meer. Je kunt natuurlijk bij een handgeschakelde auto gewoon de koppeling ingedrukt houden, de motor zal dan ook niet afslaan. Bij een automatische versnellingsbak kun je de auto op de (automatische) handrem zetten, ook dan blijft de motor draaien.

Vind direct een garage in je omgeving die je kan helpen bij deze vraag