Sinds 1 november 2014 is elke nieuwe auto standaard voorzien van TPMS (Tyre Pressure Monitoring System). Dit betekent dat meer dan twee miljoen auto’s in Nederland inmiddels dit bandenspanning-controlesysteem in hun auto hebben. Het TPMS systeem is een veiligheidssysteem. Via een lampje op het dashboard waarschuwt het systeem als de bandenspanning in een of meer banden 20% te laag is of als de spanning in een band tot 1,5 bar is gedaald.
Het systeem signaleert een lekke band al ruim voordat je het zelf in
de gaten hebt. Zodra het lampje brandt, moet je meteen op zoek gaan naar
een veilige parkeerplek en je banden controleren. Heb je geen lekke
band? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning.
Er zijn twee soorten TPMS systemen:
Een TPMS systeem werkt met druksensoren welke in veel gevallen gemonteerd zijn aan het bandenventiel. Het is een kastje met daarin elektronica welke zich in de band bevindt.
De meeste TPMS ventielen zijn voorzien van een batterij welke ervoor zorgt dat de sensor en zender voorzien worden van energie. Deze batterij zal circa 7 jaar mee gaan en daarna moet de sensor vervangen worden. Ook kan de elektronica defect raken of kan het ventiel afbreken. Er zijn verschillende reparatie technieken waarbij een deel van de sensor vervangen kan worden. Dit is specifiek afhankelijk van het type voertuig en toegepaste type sensor. De deelnemers van Garagevergelijker.nl kunnen je hierin adviseren.
Een niet werkend TPMS systeem is per 1 januari 2018 een reden dat uw auto APK afgekeurd zal worden. Je hoeft gelukkig niet naar een (dure) dealerwerkplaats om jouw defecte TPMS systeem te laten repareren. De aangesloten garages van Garagevergelijker.nl kunnen door middel van elektronische testapparatuur de sensoren, zonder te demonteren, testen op werking en batterijspanning. Zo nodig de sensoren vervangen.
Er zijn inmiddels goede en goedkopere after-market vervangingssensoren waarbij de universele garagist met een elektronisch apparaat de nieuwe ventielen specifiek voor jouw auto kan programmeren en kan "inleren" op de boordcomputer.
Bij een auto voorzien van een direct TPMS systeem heeft ieder wiel in de boordcomputer zijn eigen specifieke positie. Bij het wisselen van de wielposities zoals voorbanden naar achteren moeten de wielen opnieuw ingeleerd worden op de boorcomputer.
Bij het wisselen met een complete velg en winterbanden zal het voor de eerste keer ingeleerd moeten worden en is per autotype afhankelijk of dit bij iedere wissel weer moet. Zorg wel voor de gelijke wielpositie bij montage zoals de set gedemonteerd is anders moet er zeker ingeleerd worden.