We kunnen de gangbare en dagelijkse brandstoffen als volgt onderverdelen:
Een kleiner deel van het wagenpark rijdt Elektrisch of op LPG. Wat voor jou de beste keuze is hangt af van het aantal kilometers die je rijd en wat je budget is. En iedere brandstof heeft zijn voor- en nadelen.
Benzine
Ondanks dat benzine verreweg het duurst is, rijden de meeste auto's nog altijd op deze brandstof. Tegenwoordig is dit aangeduid als E5 en E10.
Diesel
Diesel is zuiniger in gebruik dan benzine, heeft een lagere Co2 uitstoot en is goedkoper. Wordt aangeduid als B7 (7 procent Biobrandstof toegevoegd) De motorrijtuigenbelasting is fors hoger dan benzine en diesels hebben in de regel een lagere restwaarde.
LPG
LPG (Liquid Petrol Gas) is goedkoper dan benzine en diesel maar neemt af in populariteit. De Motorrijtuigenbelasting is hoger dan benzine en iets lager dan voor een diesel. Voordeel is dat dergelijke auto's zowel LPG als benzine met zich mee voert.
Daarnaast zijn de volgende brandstoffen meer en meer in opkomst.
Elektrische auto
Bij een elektrisch aangedreven auto zijn er geen schadelijke uitlaatgassen, is veel goedkoper dan de fossiele brandstoffen en goedkoper in onderhoud.
Hybride
Een Plug-in hybride rijd voor een deel elektrisch (maximaal rond de 60 kilometer) en rijdt dus ook de meeste tijd op fossiele brandstof. Soms worden de accu's tijdens het rijden en remmen geladen en soms worden de accu's, net als de elektrische auto, thuis of onderweg opgeladen bij een laadstation.
Waterstof
Een waterstofauto is een volledig elektrische auto. De wielen worden
aangedreven door een of meerdere elektromotoren. Het grote verschil
tussen een waterstofauto en een auto met alleen accu-packs is de manier
waarop de energie wordt opgeslagen. De elektrische auto zoals we die
kennen slaat de elektriciteit op in een groot accupakket.
Een waterstofauto haalt zijn energie uit waterstof. Niet door het te verbranden, maar door een chemische reactie waarbij energie in de vorm van elektriciteit vrijkomt. Met die elektriciteit kunnen vervolgens de elektromotoren gevoed worden. In tegenstelling tot een elektrische auto kun je een tank met waterstof, net als benzine en diesel, in enkele minuten vullen. Er zijn op dit moment nog maar een handvol punten waar je waterstof kunt tanken. Ook zijn er nog maar enkele merken (o.a. Toyota en Hyundai) die een dergelijke auto aanbieden.