Over het algemeen wordt de zin of onzin over het aanschaffen van winterbanden afgemeten naar het aantal dagen sneeuw welke er gedurende de winter gevallen zijn. Vanzelfsprekend levert de winterband dan zijn grootste voordeel op maar het is niet zo dat deze sneeuwdagen je alleen voordeel van winterbanden biedt.
De ervaring bij glad besneeuwd wegdek is zelfs het wegrijden uit een parkeervak zonder winterbanden problematisch. Met name de (sportievere) personenwagens voorzien van wat bredere banden zijn vaak amper van hun plaats te krijgen door wielslip of juist een continu ingrijpend ASR.
Bekijk hieronder de voor- en nadelen van winterbanden.
Besneeuwd wegdek
Vanzelfsprekend levert de winterband, mits deze voldoende profiel heeft, tijdens sneeuw op het wegdek zijn grootste voordeel op. Door het lamellen profiel "hapt" de band zich als het ware vast in de sneeuw en verbetert zeer sterk de grip. Naast het lamellen profiel helpt een zachtere compound (rubber mix) en silica mee aan de betere tractie op een gladde ondergrond. Een licht schuine helling is met een zomerband al vaak niet op te komen, de auto's met winterbanden rijden er zo tegenop.
Lagere temperatuur
Onder circa 8 graden boven nul geeft de winterband een betere wegligging en kortere remweg versus de zomer opponent. De winterband en het betreffende rubbermengsel (compound) bestaat uit meer dan 20 basisstoffen. Het rubber van de zomerband wordt harder bij lage temperaturen en verliest daarmee grip. De winterband en zijn rubber samenstelling is juist gemaakt zijn optimale prestatie te leveren bij lage temperaturen.
Zware regenval
De winterband heeft een open profielopbouw en is vaak dieper geprofileerd (8 à 9 mm). Het water op het wegdek zorgt ervoor dat als er bij een zomerband soms niet voldoende door het bandenprofiel afgevoerd kan worden, de auto gaat rijden op een waterfilm. Dit wordt ook wel aquaplaning genoemd. De winterband heeft bredere en diepere groeven en kan daarmee meer water afvoeren dan de zomerband bij gelijke profieldiepte.
Glad wegdek (ijs)
Op een glad ijzig wegdek is het zowel met een zomer- en winterband gevaarlijk. Maar ook daar heeft de winterband door zijn zachtere compound meer voordelen te bieden zoals een kortere remweg.
Off-road
Het kan voorkomen bij bijvoorbeeld het in de berm parkeren of uit moeten wijken dat er 1 of meerdere aangedreven wielen in het zand, grond of modder terecht komen. Met een winterband merk je duidelijk veel meer grip te hebben dan met de zomerband en je zult makkelijker uit een modderige situatie kunnen komen.
In diverse landen zijn er verschillende voorschriften op de verplichting tot het rijden met winterbanden. Oriënteer jezelf goed bij het rijden binnen Europa gedurende de winterperiode. Naast een boete voor het niet rijden op winterbanden (Oostenrijk), kan het in diverse landen verstrekkende gevolgen hebben bij het veroorzaken van een ongeluk. Zo word je in Duitsland al snel aansprakelijk gesteld als jouw auto geen winterbanden heeft bij een ongeluk.
Er zijn ook nadelen aan het rijden op winterbanden. We geven hier een opsomming van een aantal zaken met betrekking tot winterbanden die nadelig kunnen zijn in de aankoopafweging. Dat winterbanden bij koude en winterse omstandigheden veiliger zijn is geen discussie, de belangrijkste afweging is wel wat die extra veiligheid mag kosten.
Benzineverbruik
De banden zijn tegenwoordig voorzien van een verplicht energielabel en daarmee kun je bij de aankoop van een winterband de keuze maken voor de zuinigste winterband op onafhankelijke informatie. Het verschil in rolweerstand tussen zomer- en winterbanden is de laatste jaren sterk verkleind maar logischerwijs zal de rolweerstand en daarmee het verbruik van een winterband iets hoger zijn dan een zomerband. De winterband zal met name bij doorrijden in de zomer een behoorlijk hoger verbruik laten zien.
Financieel
De kosten van het rijden op winterbanden hangen ervan af hoe je dit organiseert of wellicht zelf doet. Als je een set winterbanden inclusief velgen koopt en je kunt deze zelf opslaan en wisselen. Dan betreft het de eenmalige aankoopkosten van het volledige set. Koop je bijvoorbeeld een set losse winterbanden zullen deze voor en na het winterseizoen gewisseld moeten worden. Gemiddeld moet je hier jaarlijks 80 tot 120 euro voor uittrekken.
Als je op de winterbanden rijdt slijten de zomerbanden niet en bij de verkoop of inruil van uw auto vertegenwoordigd een set winterbanden een redelijke waarde afhankelijk van het restprofiel.
Kortom; met een set winterbanden doe je ook langer met de zomerbanden.
Zomer
De winterband presteert het best onder de 8 graden Celsius en met name hogere zomertemperaturen zijn zeker nadelig voor een winterband. De al zachtere rubbersamenstelling van de winterband zal in de zomer te zacht worden. Daardoor slijten deze banden sneller en kunnen er stukjes van het profiel afbreken. De remweg van winterbanden wordt langer naarmate de temperatuur stijgt. Bij 15 graden Celsius en 50 km/u kan dit al gauw 2 à 3 meter remweg schelen.
Wegligging bij hoge snelheden
De eerste winterbanden, tientallen jaren terug, gaven een duidelijk meer zweverig karakter aan de auto welke met name bij hogere snelheden merkbaar was. Ook waren toen de maximumsnelheden waar de banden voor gemaakt werden vaak lager. De moderne winterband heeft hierin veel ontwikkeling ondergaan en de verandering aan het auto karakter is minimaal geworden.