Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is het minimale rest profiel van een winterband en is het wettelijke minimum voldoende voor een optimale werking

Wat is het wettelijke rest profiel voor een winterband

Winterbanden profielDe wettelijke eis van een winterband is dat deze een minimaal profiel heeft van 1,6 mm gemeten in de hoofdgroeven (niet op de TWI). De TWI staat voor TreadWear Indicator (slijtage indicator) en als deze gelijk liggen met het restprofiel dan is de band versleten. Dit volstaat niet bij een APK, daar moet het restprofiel d.m.v. een profielmeter in de hoofdgroeven gecontroleerd worden.

Wat is het advies met betrekking tot het profiel van een winterband en waarom

Winterband lamel opmetenDe winterband heeft een speciaal profiel voorzien van lamellen, deze lamellen happen als het ware in de sneeuw en zorgen samen met de profiel opbouw en zachtere wintercompound voor de extra grip. De lamellen lopen niet zo diep als de profielbanen en daarom is bij een restprofiel van 3.0 mm de werking dusdanig vermindert dat de band vervangen moet worden.

Winterband lamel werkingNaast het "happen" van de lamellen in de besneeuwde ondergrond heeft het winterprofiel ook een "lossende" werking. Dit betekent het uit het profiel drukken van de sneeuw bij het rijden. Naarmate het profiel minder diep wordt vermindert de lossende werking en kan de sneeuw aan de band blijven plakken. Sneeuw op sneeuw heeft geen enkele grip en glijden en slippen is het resultaat.