Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is de minimale profieldiepte van een winterband en waarom is dan anders dan een zomerband

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van een winterband

APK-banden4De minimale profieldiepte voor een winterband is in Nederland wettelijk en daarmee ook voor een APK 1,6 mm. Hierin zien wij geen onderscheid tussen de zomer en winterband.

Advies is vanaf 2.0 mm te vervangen in verband met de waterafvoer die echt minimaal wordt en de kans op aquaplaning die toeneemt.

Deze 1,6 mm moet gemeten worden in de hoofprofilering en niet op de slijtage indicatoren (TWI)

Kijk hier voor de exacte APK richtlijnen voor autobanden

Wat is het advies om bij welke profieldiepte een winterbande te vervangen en waarom

Kijken wij naar de werking van een winterband dan verliest de winterband zijn werking bij een profieldiepte van 3,0 mm, de nieuwe winterband heeft een profiel van 8.0 à 9.0 mm.

Waarom verliest de winterband zijn werking vanaf een profieldiepte van 3,0 mm.

Winterbanden1Het is belangrijk het vervangen bij 3.0 mm uit te leggen aan de hand van deze afbeelding. Het linker profiel is een typisch winterprofiel waarin je de vele gekartelde groeven kunt zien. Dit noemen we een lamellen profiel. 

De lamellen hebben een diepte van 5.0 á  6.5 mm en zodra de band tot 3.0 mm restprofiel is afgesleten hebben de lamellen nagenoeg geen werking meer. De lamellen kunnen zich dan niet meer in de sneeuw "vastbijten" en ook is de lossende werking geminimaliseerd.

Profieldiepte winterbandDe "lossende" werking van een winterband is belangrijk om de sneeuw welke zich in het profiel bevindt tijdens het rijden eruit te werken om grip te houden. Anders zou de band een soort ronde sneeuwbal worden zonder grip.

 

Ook de waterafvoer bij minder profiel neemt fors af en verhoogt daarmee de kans op aquaplanning.