Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat zijn de voordelen van winterbanden en wegen deze op tegen de kosten van een winterbanden set

We geven hier een overzicht betreffende de voordelen van het rijden op winterbanden. Men is nogal eens geneigd te zeggen dat met de huidige zachte winters een winterband eigenlijk geen functie heeft. Aan de hand van de onderstaande uitleg zie je dat het voordeel niet alleen zit in het rijden op een besneeuwde weg. We beschrijven de voordelen van de winterband bij winterse omstandigheden en hieronder verstaan we lage temperaturen, ijzel, sneeuw en regen.

De remweg van een winterband

 De kortere remweg is een duidelijk voordeel van de winterband, door deze te maken van een zachtere compound (rubbersamenstelling) heeft deze meer grip dan de met name op lagere temperaturen hardere compound van de zomerband. De winterband is specifiek ontwikkeld voor temperaturen onder de 8° C en levert dan de beste prestaties.

Een op besneeuwde weg gereden snelheid van bijvoorbeeld 50 km/u geeft bij een auto uitgerust met winterbanden een 30 meter kortere remweg!! De remweg van de zomerband is dus 2x zo lang. Dit is iets wat zelf gemakkelijk te testen is, probeer het eens uit met een auto op zomerbanden en een auto op winterbanden (buurman?). Je zult verbaasd staan van de verschillen.

De grip van een winterband

Winterbanden voordelen Door de zachtere compound (rubbersamenstelling) heeft de winterband niet alleen een kortere remweg maar ook een betere grip op het koude wegdek. Dit wordt ondersteund door de in het volledige profiel aangebrachte lamellen. Deze lamellen "bijten" zich als ware vast in een besneeuwde ondergrond en zorgen dat u weg kunt rijden terwijl de buurman niet eens van de oprit afkomt.

Ook de betere zijdelingse grip is een niet weg te cijferen voordeel van een winterband. Heeft een auto door de bolling van het wegdek bij een besneeuwde ondergrond de neiging richting de stoeprand te glijden, een winterband voorkomt dit en zorgt ervoor dat de auto koersvast is.

De "lossende" werking van het winterprofiel met lamellen zorgt ervoor dat de sneeuw als het ware uit het profiel gedrukt wordt. Hierdoor blijft het profiel grip houden en vormt zich geen sneeuw en ijslaag om de band.

Het comfort van een winterband

Het comfort voordeel van een winterband is absoluut het gewoon weg kunnen rijden vanuit het parkeervak, het op kunnen rijden van een besneeuwde stoep zonder eerst te moeten strooien of sneeuw te moeten schuiven. Je ziet zelfs dat auto's met zomerbanden niet in staat zijn stapvoets over een besneeuwde verkeersheuvel te rijden.

Met name bij de sportievere voertuigen met bredere banden is het rijden op besneeuwde wegen onverantwoord. De bredere band is op een droge weg een voordeel maar op een besneeuwde weg een groot nadeel. De druk per vierkante cm die een auto op het wegdek zet is bij een brede band fors lager en daardoor slipt deze sneller dan een smallere band.

Nat weer en de winterband

 De winterband heeft een open profiel en voert daarmee het water erg goed af, we zien dat de winterbanden dit onder winterse omstandigheden beter doen dan de zomerbanden en een mindere kan op aquaplaning geven. Ook bij het rijden in papperige sneeuw zien we hetzelfde voordeel bij winterbanden.