Winterband kopen

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Je wil winterbanden kopen, wij geven hier tips waar je op kunt letten bij de aanschaf van winterbanden

 Welke afwegingen kun je maken bij het winterbanden kopen, wij geven hiet tips en uitleg om goed geïnformeerd over te gaan tot de aanschaf van een set winterbanden. Mocht je nog twijfelen of de aanschaf van winterbanden voor jou de juiste beslissing is, hebben wij een aantal informatiepagina's die voor jou interessant kunnen zijn:

Welke bandenmaat moet je kiezen

Bandenmaat uitlegOp de band staat een bandenmaat vermeldt, hiermee kun je samen met de snelheidscodering en loadindicatie eenvoudig online een passende band vinden. Op de rechter afbeelding zie je de uitleg waarmee je eenvoudig online een bandenprijs en beschikbaarheid kan bekijken.

In de meeste gevallen wordt voor de aan te schaffen winterbanden de bandenmaat van de zomerbanden aangehouden, bij de meer extremere zomer wielsets op bijvoorbeeld SUV's en sportieve auto's wordt afgeweken van de standaardmaat in combinatie met velgen. Informeer hiervoor bij de specialist.

 Welke snelheidscodering en loadindicatie moet je kiezen

Band-loadindicatie-tabelOm de juiste bandenkeuze te maken moet je ook kijken of de load index en snelheidscodering kloppen, zie de vermelding op jouw band. Het is prijstechnisch soms interessant af te wijken van de snelheidscodering, dit mag. Maar bijvoorbeeld in Duitsland moet je dit met een sticker duidelijk op het dashboard aangeven.

Afwijken van de minimaal voorgeschreven loadindicatie (laadvermogen) raden wij ten zeerste af, je kunt wel een hogere loadindicatie kiezen. Er is wel de kans dat het comfort afneemt doordat de band dan wat stugger is. De loadindicatie is bij bedrijfswagen een APK controle punt.

Band-snelheidsindicatie-tabelHier links zie je de afbeelding van een Loadindicatietabel. Staat op de band zoals op de bovenste afbeelding 92 H, dan betekent dit dat de band een laadvermogen heeft van 630 kg. Op de rechter tabel "Snelheidscodering" zie je dat de H staat voor een maximum snelheid van 210 km/u.

Ieder voertuig heeft een specifieke toelating op de Europese markt (typegoedkeuring) waarbij ook de bandenmaat, load en speedcodering behoren bij deze typegoedkeuring. Bij afwijking hiervan voldoet de auto eigenlijk niet meer aan de typegoedkeuring maar niemand die dit controleert. Ook bij de APK voor personenwagens is de loadindicatie en snelheidscodering (nog) geen keuringseis. Wel kan dit bij een serieus ongeluk en vervolgens een technisch recherche onderzoek gevolgen hebben qua aansprakelijkheid en verzekeringsgeld uitkering. Dit geld zowel voor Nederland als de ons omringende landen.

Als je een band kiest met een maximale snelheidscodering die boven de topsnelheid van de auto ligt ben je altijd verzekerd van een veilige en betrouwbare auto.

 Wat vertelt een verplicht bandenlabel en hoe kan dit jou helpen bij een juiste keuze bij winterbanden kopen

 Het is vanaf november 2012 verplicht dat ook winterbanden geleverd worden met een bandenlabel. Herkenbaar van witgoed en bij de aanschaf van een auto geeft ook het verplichte Europese bandenlabel in een oogopslag aan hoe deze band presteert op het gebied van verbruik, afrolgeluid en grip op een nat wegdek.

energielabel website voorbeeldZie hier rechts de brandstof efficiency, Grip en afrolgeluid vermeldt staan. Hiermee zijn banden goed met elkaar te vergelijken en kun je de beste koop doen.


Winterbanden testen, een hulp bij het kopen van een set winterbanden?

Er zijn ieder jaar winterbanden testen die in september, oktober uitkomen. Met name die van het Duitse ADAC welke in Nederland door de ANWB gecommuniceerd wordt is een veel gelezen winterbanden test. De testen kunnen een prima leidraad zijn op tot een juiste aankoop te komen. Als tip geven we hier dat het financieel nogal eens interessant voor jou kan zijn de beste scorende types van het vorige jaar te kopen. Op internet zijn deze testen zo te vinden. De nieuwste geteste type's zijn vaak duurder dan de al geleverde type's.

Winterbanden online bestellen en monteren bij de deelnemers van Garagevergelijker.nl

U kunt bij ons op de website eenvoudig de winterbanden vergelijken op prijs en prestatie, vervolgens kun je deze bestellen en laten monteren bij een deelnemer van garagevergelijker.nl.