Bandenspanning

De bandenspanning is een zeer belangrijk onderdeel. Zo heb je met de juiste bandenspanning de meeste grip, de minste slijtage van de band en rij je nog zuiniger ook.

Waar kan ik de juiste bandenspanning vinden?

De voorgeschreven (advies) bandenspanning voor de auto vind je:

  1. In het instructieboekje
  2. Aan de binnenkant van de tankdop
  3. Op een sticker in de deurstijl
  4. Op de achterkant van de zonneklep
  5. In het handschoenenkastje

Mocht je de voorgeschreven bandenspanning niet kunnen vinden, raadpleeg dan een deelnemer van Garagevergelijker.nl. Zij kunnen je dit altijd vertellen en doen veelal ook een gratis bandencheck.

Het op de juiste bandenspanning brengen kun je zelf doen bij een tankstation of je kunt dit aan jouw garage vragen. De juiste bandenspanning is cruciaal voor een optimaal weggedrag van het voertuig, maar is ook van belang voor een laag brandstofverbruik, een lage bandenslijtage en de veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers.

De bandenspanning wordt meestal weergegeven in Bar (1 bar is 1 atmosfeer). De bandenspanning van de gemiddelde personenauto varieert van ongeveer 2,0 bar tot circa 3,2 bar.

Onderspanning is feitelijk een lagere bandenspanning dan volgens de autofabrikant bij de betreffende bandenmaat wordt geadviseerd. Ongeveer de helft van de weggebruikers rijdt met onderspanning. Rijden met een hogere bandenspanning dan voorgeschreven is veel minder problematisch dan rijden met een te lage bandenspanning. Controleer daarom regelmatig of jouw banden nog op de juiste bandenspanning zijn.