Kentekenplaat aanhangwagen, hoe zit dat?

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat voor een kentekenplaat heb ik nodig voor aanhangwagen of fietsendrager?

In Nederland wordt er onderscheid gemaakt in de verschillende soorten aanhangwagens, fietsendragers en caravans. Aanhangwagens tot 750kg en fietsendragers krijgen het zelfde kenteken als het voertuigen die de aanhangwagen of fietsendrager voorttrekt. Caravans en aanhangwagens zwaarder dan 750kg hebben een eigen kentekenplaat nodig.

 

Witte-kentekenplaatEen kentekenplaat voor de aanhangwagens tot 750kg .

Voor de ‘lichte’ aanhangwagens heb je een witte kentekenplaat nodig. Deze witte kentekenplaat moet het zelfde kenteken hebben als het voertuig dat voor de aanhanger is bevestigd. Deze kentekenplaat is wit met zwarte letters.

Een kentekenplaat op de fietsendrager.

Als je een fietsendrager monteert op de auto, blokkeert deze de gele kentekenplaat op de auto. Een witte kentekenplaat met dezelfde letter cijfer combinatie is daarom verplicht om te monteren op de fietsendrager voor een duidelijk zicht van het kenteken. Deze kentekenplaat is wit met zwarte letters.

Een kentekenplaat voor aanhangwagens zwaarder dan 750kg en caravans.

Een aanhangwagen zwaarder dan 750kg of een caravan heeft een eigen kenteken nodig. Net als bij een auto hebben deze aanhangwagens of caravans eigen kentekenbewijs. En kan er ook met dit kentekenbewijs een kentekenplaat besteld worden.

De kentekenplaten van de aanhangwagens zwaarder dan 750kg en caravans zijn het zelfde als die van een auto: een gele kentekenplaat met een zwarte letter cijfer combinatie en links op de kentekenplaat een blauw vlak met het Europese symbool en de letters NL.

Kijk voor caravans een aanhangwagens zwaarder dan 750 kg op: Kentekenplaat vernieuwen

Kentekenplaten voor historische aanhangwagens.

Een kentekenplaat voor een historische aanhangwagen is een donkerblauw kentekenplaat met witte letters. Een donkerblauwe kentekenplaat wordt alleen afgegeven als de aanhangerwagen in gebruik is genomen voor 1 januari 1978. Deze regeling geldt alleen voor aanhangwagens die zwaarder zijn dan 750kg, dit is omdat deze aanhangwagens een kentekenbewijs hebben waarop de ‘leeftijd’ van de aanhangwagen staat.

In sommige gevallen hebben aanhangwagens tot 750kg ook een donkerblauwe kentekenplaat. Dit heeft te maken met auto waaraan de aanhangwagen is bevestigd. Als dit een voertuig is van voor 1 januari 1978 dan krijgt de ‘lichte’ aanhangwagen ook een donkerblauwe kentekenplaat.

Waar kunt u uw aanhangwagen of caravan kentekenplaten bestellen.

Voor het bestellen van nieuwe kentekenplaten kunt u terecht bij de aangesloten garagebedrijven van www.garagevergelijker.nl. Na het invoeren van de postcode komt direct het dichtstbijzijnde garagebedrijf naar boven. De garage bedrijven van www.garagevergelijker.nl zijn aangesloten bij louter RDW-erkende kentekenplaatfabrikanten.

Zorg er wel altijd voor dat je een geldig legitimatie bewijs en kentekencard bij je hebt, bij de aanvraag van nieuwe kentekenplaten.