Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Waarom een oliefilter vervangen

Wat is de functie van het oliefilter:

Motoroliefilters dienen om mechanische verontreinigen uit de olie te filteren zoals, minuscule metaaldelen (slijpsel), en roet. Hiermee worden deze vervuilingen uit de olie gefilterd en komen zij niet terecht tussen de te smeren vlakken waardoor een overmatige slijtage kan ontstaan.

Tevens zijn de meeste motoren tegenwoordig voorzien van hydraulische klepstoters met een uiterst kritische passing, vervuilingen die door de aangevoerde olie hierin terechtkomen kunnen de werking negatief beïnvloeden.

De meeste personenwagens zijn voorzien van een zogenaamd full flow filter, wat wil zeggen dat alle vanuit het carter door de tandwielpomp gepompte olie door het filter geleid wordt voordat het richting de te smeren onderdelen gaat.

Wat is het risico als een oliefilter niet op tijd wordt vervangen:

Het motor olie filter is in de meeste gevallen voorzien van een bypass klep (overdruk klep). Deze opent als het filter verzadigt is en het filterende oppervlak vol zit met vervuiling waardoor de olie er niet meer voldoende door geperst kan worden. Zodra de bypass klep opent zal de vervuilde olie niet meer gefilterd worden en de vervuilingen worden door de motor gepompt en zullen tussen de te smeren delen terechtkomen. Een verhoogde slijtage is dan het gevolg.

Je merkt niets aan de auto als het oliefilter niet vervangen zal worden maar op langere termijn kan dit wel extra kosten met zich meebrengen

Laat om verhoogde slijtage te voorkomen daarom op de voorgeschreven termijn het oliefilter vervangen.