Wat is een distributieketting

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een distributieketting, wat is de functie van de distributieketting en waaruit bestaat deze.

Wat is een distributieketting

Een distributieketting is in werking gelijk aan de ketting die we kennen van onze fiets maar is qua uitvoering zwaarder en duurzamer uitgevoerd omdat de ketting op een veel hoger toerental draait en vele duizenden kilometers mee moet kunnen gaan.

Wat is de functie van de distributieketting

De functie van de distributieketting is het via het krukastandwiel aandrijven van de nokkenas(sen), eventuele balansassen en / of brandstofpomp. De distributieketting gaat over het algemeen een autoleven lang mee en is is vergelijking met de distributieriem een onderhoudsvrij systeem.  

Waaraan is een kapotte distributieketting te herkennen

Een kapotte distributieketting is vaak te herkennen aan een klapperend geluid bij warme motor, de reden van dit geluid is vaak dat de ketting opgerekt is door slijtage en de kettingspanner de rek niet meer kan compenseren. Hierdoor zal de ketting gaan rammelen / klapperen en dit geluid is vaak uiterst irritant. Over het algemeen levert dit niet direct gevaar op dat de ketting zal breken maar het advies is dit toch te verhelpen voordat het echt problemen op gaat leveren.

Een rammelende ketting slijt harder en ook de geleide platen en wielen zullen harder slijten door het klapperen van de ketting. Bij het vernieuwen van de ketting is het advies ook de tandwielen, geleide platen en kettingspanner te vervangen, meestal wordt dit ook in een complete kit geleverd.

Waaruit bestaat de distributieketting

De distributieketting is gemaakt van hoogwaardig metaal en bestaat uit met elkaar door pennen verbonden schalmen. We zien bij de zwaardere motoren vaak dubbel uitgevoerde kettingen en tandwielen.