De accu is de energiebron voor alle stroomverbruikers in je auto. Bij auto’s met een benzine- of dieselmotor is zijn voornaamste taak om de motor te kunnen starten. Ook is het een buffer tussen de stroom die de dynamo opwekt en de stroomverbruikers in de auto. Bij elektrische auto’s krijgt de boordelektronica de benodigde stroom vanaf de accu. Een accu wordt een steeds hoogwaardiger auto-onderdeel. Hij gaat echter niet een autoleven lang mee.
Behalve voor het starten van de motor, is de accu ook onmisbaar om de verlichting, ventilatie, accessoires en uiteraard elektronische veiligheidsvoorzieningen van de nodige stroom te voorzien. Nu autofabrikanten hun verbrandingsmotoren steeds zuiniger willen maken zijn de stuurbekrachtigingspomp, (bij-) verwarming, oliepomp en waterpomp soms ook volledig elektrisch aangedreven. Dit vergt uiteraard nogal wat van de accu.
We hebben het hier alleen over de startaccu. Deze staat geheel los van de hoogspanningsaccu’s die de aandrijflijn van een hybride of elektrische auto van stroom voorzien.
Vrijwel alle personenauto’s hebben een boordspanning van 12 Volt, zwaardere voertuigen gebruiken vaak 24 Volt. Bij oldtimers komt nog wel eens een 6 Volt-systeem voor. Daarnaast zijn er verschillende soorten accu’s; AGM-accu’s en traditionele lood- en gelaccu’s.
Bij moderne auto’s komt met name de AGM-accu voor. Door de specifieke techniek is de AGM-accu zeer geschikt om toe te passen in combinatie met start/stop systemen in automotoren. Ook de korte laadtijd is gunstig: de dynamo hoeft minder werk te leveren om de accu te laden, waardoor deze minder motorenergie (en daarmee brandstof) vergt. De AGM-accu is onderhoudsvrij, de chemische vloeistoffen zijn als een gel in de accu aanwezig.
Oudere auto’s kunnen nog voorzien zijn van een traditionele lood accu of gel accu. Loodaccu’s hebben een hoge massa en zijn niet altijd onderhoudsvrij. Bij defecten kan er lekkage ontstaan, hierbij komen gevaarlijke stoffen uit de accu naar buiten. Een gel accu heeft net als de AGM-accu een verdikte chemische vloeistof, waardoor lekkage is uitgesloten. Deze soort accu is onderhoudsvrij. Er kan een indicator aanwezig zijn die de conditie van de accu aangeeft. Een naar rood verkleurende indicator geeft aan dat het tijd is om de accu te laten vervangen.
Een accu verliest gedurende de tijd zijn werking. Laat de accu vervangen als:
de motor moeizaam start
de accu snel leeg is wanneer er een elektrische verbruiker aan staat terwijl de motor niet draait
Daarnaast kan er inwendig kortsluiting ontstaan in de accu. Hierdoor laadt hij snel op, maar is ook snel weer leeg. Als een accu zijn werking heeft verloren of in het geval van kortsluiting is vervangen de enige optie.
De werking van een accu vermindert sterk bij een lage buitentemperatuur. Omdat we tegelijkertijd dan meer verbruikers aanzetten (achterruit verwarming, verlichting, ventilatie) gaat de conditie extra hard achteruit. Een controle of preventieve vervanging vóór de winter is daarom aan te raden.
De gemiddelde levensduur van een accu ligt tussen de 5 en 10 jaar. Dit is vanzelfsprekend zéér afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden. De levensduur van een accu wordt ook beïnvloed door:
Een te hoge laadspanning door een defecte dynamo
Extreem lage en hoge temperaturen
Te diepe ontlading tot onder 20% door bijvoorbeeld een defecte dynamo of het aan laten staan van een verbruiker zonder dat de motor draait. Vaak zal de accu daarna nooit meer volledig opladen
Lange tijd de accu niet gebruiken
Gebruik van de auto
Rij regelmatig een stuk met je auto om de accu weer te laten werken
Heb je een garage tot je beschikking? Zet bij warm en koud weer je auto dan het liefst binnen in de garage
Controleer regelmatig of de dynamo nog intact is
De kosten van het vervangen van een accu zijn afhankelijk van de auto en het type accu. Bij de ene auto is het meer werk om de accu te verwijderen dan bij de andere auto. Daarnaast zijn er verschillende type accu's zoals start/stop accu's en verschil in capaciteit.
In de volgende steden kun je o.a. snel en eenvoudig een afspraak maken. Klik hier voor een overzicht van alle steden.
Den Haag | ||
Eindhoven | Rotterdam |
Druk op de onderstaande button, start met garages vergelijken en selecteer 'Accu vervangen’ en maak een afspraak voor het vervangen van de accu bij één van onze garages. Je ontvangt meteen een inschatting van de kosten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Het is mogelijk om zelf de accu van je auto te vervangen. Zorg ervoor dat het contact uitgeschakeld staat en haal de sleutel uit het contact. Zorg dat je stroom op de auto houdt met bijvoorbeeld startkabels. Verwijder als eerste de min pool los (zwarte kabel). Haal daarna de plus pool klemmen (rode kabels) los. Verwijder de accu uit de auto door de beugels los te halen en plaats de nieuwe accu. Maak de beugels weer vast en monteer als eerste de plus kabel. Monteer daarna de min kabel en de accu moet het weer doen!
Bij het losmaken van de accu begin je altijd bij de min pool. Daarna haal je de plus pool los. Bij het vastmaken van de accu gaat dat precies andersom. Eerst maak je de plus pool vast en daarna de min pool.
Vaak merk je al een tijdje voordat de accu echt stuk is dat de accu slecht aan het worden is. De startmotor heeft minder vermogen en soms slaat de motor zelfs weer af. Bij sommige voertuigen gaat er een lampje branden op het dashboard als de accu het niet meer goed doet. Dan is het tijd om de accu te vervangen.