• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Auto accu vervangen

De accu is de energiebron voor alle stroomverbruikers in je auto. Bij auto’s met een benzine- of dieselmotor is zijn voornaamste taak om de motor te kunnen starten. Ook is het een buffer tussen de stroom die de dynamo opwekt en de stroomverbruikers in de auto. Bij elektrische auto’s krijgt de boordelektronica de benodigde stroom vanaf de accu. Een accu wordt een steeds hoogwaardiger auto-onderdeel. Hij gaat echter niet een autoleven lang mee.

Wat is de functie van een auto accu?

Behalve voor het starten van de motor, is de accu ook onmisbaar om de verlichting, ventilatie, accessoires en uiteraard elektronische veiligheidsvoorzieningen van de nodige stroom te voorzien. Nu autofabrikanten hun verbrandingsmotoren steeds zuiniger willen maken zijn de stuurbekrachtigingspomp, (bij-) verwarming, oliepomp en waterpomp soms ook volledig elektrisch aangedreven. Dit vergt uiteraard nogal wat van de accu.

We hebben het hier alleen over de startaccu. Deze staat geheel los van de hoogspanningsaccu’s die de aandrijflijn van een hybride of elektrische auto van stroom voorzien.

Welke soorten accu’s zijn er?

Vrijwel alle personenauto’s hebben een boordspanning van 12 Volt, zwaardere voertuigen gebruiken vaak 24 Volt. Bij oldtimers komt nog wel eens een 6 Volt-systeem voor. Daarnaast zijn er verschillende soorten accu’s; AGM accu’s en traditionele lood- en gelaccu’s.

AGM accu

Bij moderne auto’s komt met name de AGM-accu voor. Door de specifieke techniek is de AGM-accu zeer geschikt om toe te passen in combinatie met start/stop systemen in automotoren. Ook de korte laadtijd is gunstig: de dynamo hoeft minder werk te leveren om de accu te laden, waardoor deze minder motorenergie (en daarmee brandstof) vergt. De AGM-accu is onderhoudsvrij, de chemische vloeistoffen zijn als een gel in de accu aanwezig.

Traditionele loodaccu en gelaccu

Oudere auto’s kunnen nog voorzien zijn van een traditionele loodaccu of gelaccu. Loodaccu’s hebben een hoge massa en zijn niet altijd onderhoudsvrij. Bij defecten kan er lekkage ontstaan, hierbij komen gevaarlijke stoffen uit de accu naar buiten. Een gelaccu heeft net als de AGM-accu een verdikte chemische vloeistof, waardoor lekkage is uitgesloten. Deze soort accu is onderhoudsvrij. Er kan een indicator aanwezig zijn die de conditie van de accu aangeeft. Een naar rood verkleurende indicator geeft aan dat het tijd is om de accu te laten vervangen.

Accu vervangen? Vergelijk de prijzen van alle garages in de buurt!

Wanneer moet de accu vervangen worden?

Een accu verliest gedurende de tijd zijn werking. Laat de accu vervangen als:

  • de motor moeizaam start

  • de accu snel leeg is wanneer er een elektrische verbruiker aan staat terwijl de motor niet draait

Daarnaast kan er inwendig kortsluiting ontstaan in de accu. Hierdoor laadt hij snel op, maar is ook snel weer leeg. Als een accu zijn werking heeft verloren of in het geval van kortsluiting is vervangen de enige optie.

De werking van een accu vermindert sterk bij een lage buitentemperatuur. Omdat we tegelijkertijd dan meer verbruikers aanzetten (achterruit verwarming, verlichting, ventilatie) gaat de conditie extra hard achteruit. Een controle of preventieve vervanging vóór de winter is daarom aan te raden.

Wat is de levensduur van een accu?

De gemiddelde levensduur van een accu ligt tussen de 5 en 10 jaar. Dit is vanzelfsprekend zéér afhankelijk van het gebruik en de omstandigheden. De levensduur van een accu wordt ook beïnvloed door:

  • Een te hoge laadspanning door een defecte dynamo

  • Extreem lage en hoge temperaturen

  • Te diepe ontlading tot onder 20% door bijvoorbeeld een defecte dynamo of het aan laten staan van een verbruiker zonder dat de motor draait. Vaak zal de accu daarna nooit meer volledig opladen

  • Lange tijd de accu niet gebruiken

  • Gebruik van de auto

Wat zijn de kosten om een accu te vervangen?

De kosten van het vervangen van een accu zijn afhankelijk van de auto en het type accu. Bij de ene auto is het meer werk om de accu te verwijderen dan bij de andere auto. Daarnaast zijn er verschillende type accu's zoals start/stop accu's en verschil in capaciteit.

Vervang je accu via garagevergelijker.nl

Druk op de onderstaande button, start met garages vergelijken en selecteer 'Accu vervangen’ en maak een afspraak voor het vervangen van de accu bij één van onze garages. Je ontvangt meteen een inschatting van de kosten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.