• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Distributieriem vervangen

Een distributieriem is een slijtagedeel en wordt periodiek vervangen. Het vervangen is relatief voordelig en kan heel veel kosten en ellende voorkomen. Wanneer de riem het begeeft, loopt de motor vaak zoveel schade op dat een intensieve revisie of zelfs complete vervanging noodzakelijk is.

Wat is de functie van een distributie riem?

Een distributieriem is een getande riem in een benzine- of dieselmotor. Hij verbindt de krukas met de nokkenas(sen) en zorgt er voor dat de motor in beweging blijft. Elke verbrandingsmotor heeft een krukas en één of meerdere nokkenassen. Deze zorgen er tezamen voor dat de energie die vrijkomt bij de ontbranding van benzine of diesel goed wordt omgezet in bewegingsenergie voor de wielen. De krukas en de nokkenas(sen) zij met elkaar verbonden door een of meerdere distributieriemen. Een riem maakt tijdens zijn levensduur miljoenen omwentelingen. Om een idee te geven: na een snelwegrit van een uur is de riem ongeveer 180.000 keer rond geweest! Om de riem op de juiste spanning te houden, rolt en glijdt hij langs spanners.

Slijtage van de distributieriem

De distributieriem is gemaakt van onder meer (synthetisch) rubber, nylon en/of textiel. De riem slijt onder invloed van:

  • Veroudering van de materialen

  • Warmte vanuit de motor

  • Chemische inwerking van onder meer motorolie

  • Wrijving door groot aantal omwentelingen

Levensduur van de distributieriem

Gemiddeld gaat een distributieriem tussen de 60.000 en 150.000 kilometer mee of is er een maximale leeftijd aan de distributieriem verbonden (5 tot 10 jaar). Is er twijfel of de riem vervangen is, of valt de vervangingstermijn tussen twee onderhoudsbeurten in? Kies dan liever voor vervroegde vervanging. Tip: laat gelijk preventief de waterpomp van de auto vervangen. In combinatie met het vervangen van de distributieriem is dit veel voordeliger dan wanneer u de waterpomp apart laat vernieuwen.

Let op! Het kan voorkomen dat de fabrikant geen Distributieriemset inclusief waterpomp beschikbaar heeft voor jouw auto. In dat geval worden er geen onderdelen getoond op de offerte. Je kunt in dat geval voor alleen Distributieriem kiezen en bij opmerkingen aangeven dat je de waterpomp ook wil vervangen als dat nodig is.

Waarom een distributieriem vervangen?

Niet alleen tijdige vervanging van de distributieriem is van groot belang, ook een tussentijdse controle op de juiste spanning, droogte, scheuren én andere overmatige slijtagekenmerken is van belang. Wanneer de distributieriem niet op tijd vervangen wordt, kan hij breken.

Wat gebeurt er als de distributieriem knapt?

Slijtage kan betekenen dat het materiaal verslechtert of dat de riem langer wordt waardoor de kans op losraken of een verminderde werking mogelijk is. In het ergste geval knapt de riem of loopt van de tandwielen af. Het verstoort in één klap de nauwkeurige getimede werking van de bewegende inwendige delen van de automotor, met heel veel inwendige, vaak fatale motorschade tot gevolg.

Hoe beoordeel je de staat van de distributieriem?

Een goede onderhoudshistorie van een auto is van belang om te controleren of de distributieriem tijdig vervangen is. Dit kan zijn aangegeven in het onderhoudsboekje of klantenrapport bij de garage, vaak plakt een monteur ook een sticker onder de motorkap met daarop de kilometerstand en datum waarop de distributieriem vervangen is. Koop je een tweedehandsauto en is het niet duidelijk of de riem vervangen is, laat het dan gelijk doen. Het kan je een behoorlijke teleurstelling en ongeplande kostenpost besparen.

Heeft elke auto een distributieriem?

Niet elke motor heeft een distributieriem. Een verbinding tussen krukas en nokkenas(sen) met een ketting of tandwielenset komt ook voor. Deze technieken zijn zo goed als onderhoudsvrij. Bent u niet op de hoogte van de techniek in uw automotor, win dan tijdig advies in bij de garage via garagevergelijker.nl. Een versleten distributieriem bemerk je pas als het te laat is.

Distributieriem vervangen van jouw auto? Overal in Nederland.

In de volgende steden kun je o.a. snel en eenvoudig een afspraak maken. Klik hier voor een overzicht van alle steden.

Almere

Amstelveen

Amsterdam

Utrecht

Amersfoort

Ede

Haarlem 

Groningen

Beverwijk

Distributieriem vervangen via garagevergelijker.nl

Wilt u de distributieriem laten vervangen? Ga naar garagevergelijker.nl, kies ‘distributieriem laten vervangen’, zoek de de juiste garage en maak een afspraak. Zo bent u verzekerd van gedegen en betaalbaar onderhoud.

Let op! Het kan voorkomen dat de fabrikant geen Distributieriemset inclusief waterpomp beschikbaar heeft voor jouw auto. In dat geval worden er geen onderdelen getoond op de offerte. Je kunt in dat geval voor alleen Distributieriem kiezen en bij opmerkingen aangeven dat je de waterpomp ook wil vervangen als dat nodig is.