• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Koppeling laten vervangen

Schakelt je auto moeizaam? Geef je flink gas, maar versnelt de auto traag? Duurt het lang voordat de auto goed vooruit komt tijdens het wegrijden? Dit zijn signalen die duiden op een versleten koppeling. Hoog tijd voor een bezoekje aan een garage om de koppeling te vervangen. Rijd vooral niet te lang door met een slecht werkende koppeling. Door een koppeling tijdig te vervangen, voorkom je grotere problemen. Denk bijvoorbeeld aan onderweg stranden of grote schade aan andere auto-onderdelen. Kies eenvoudig de beste garage en maak een afspraak. Zo vervolg je snel je weg met een nieuwe koppeling in je auto.

Wat doet een koppeling?

Een koppeling zorgt tussen de verbinding van de motor en de versnellingsbak van de auto. Dit is nodig om het vermogen vanuit de motor over te brengen op de wielen van het voertuig. Zo komt de auto dus in beweging en kan deze rijden. De koppeling creëert een verbinding tussen deze twee onderdelen met twee platen en een drukgroep. Door deze drukgroep worden de twee platen stevig tegen elkaar gedrukt zodat deze niet slippen. De platen drukken tegen het vliegwiel aan, wat in verbinding staat met de motor. Tijdens het schakelen komt de koppelingsplaat ietsjes los van het vliegwiel, waardoor tijdelijk de aandrijving stopt. Na het schakelen laten de krachtige veren weer los en ontstaat er wederom druk op het vliegwiel.

Om de hoeveel tijd moet je een koppeling vervangen?

Wanneer je een koppeling moet vervangen, verschilt per auto en situatie. Meestal is een koppeling aan vervanging toe wanneer er tussen de 150.000 en 250.000 kilometer mee gereden is. Maar er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de rijstijl van de bestuurder(s), maar ook het soort auto en het merk. Ga daarom vooral af op een aantal signalen.

Wanneer is een koppeling toe aan vervanging: de signalen

Of het tijd is om een koppeling te vervangen, kun je opmerken door de volgende aanwijzingen:

  • Branderige lucht bij het optrekken

  • Slippende koppeling

  • Hoger toerental bij het optrekken

  • Veel gas geven maar traag versnellen

  • Moeizaam schakelen

  • Geluiden tijdens het schakelen

Hoe lang duurt het om een koppeling te vervangen?

Het vervangen van een versleten koppeling kost gemiddeld al snel zo’n 3 tot 5 uur. Dit is wellicht langer dan je verwacht. Een koppeling vervangen is namelijk geen moeilijke klus, maar het is wel tijd- en arbeidsintensief. Dit komt doordat de koppeling een verbindende rol heeft. De koppeling is het hart van de aandrijflijn - hierdoor moet alles wat met de koppelingsplaat in verbinding staat ook gedemonteerd worden.

Wat kost het om een koppeling vervangen?

De kosten voor het vervangen van de koppeling verschilt per situatie en per auto. Houd gemiddeld genomen rekening met ongeveer 350 tot 1000 euro. De koppeling vervangen is geen moeilijke klus, maar het is wel een arbeidsintensieve klus. Daarnaast verschillen de prijzen per koppeling en bijbehorende onderdelen per autotype en -merk. Ook kan door te lang doorrijden met een kapotte koppeling meer schade zijn ontstaan aan de auto. Hierdoor lopen de prijzen zeer uiteen. Op Garagevergelijker.nl vergelijk je eenvoudig de prijzen van verschillende garages in jouw buurt.

Wat zijn de gevolgen van doorrijden met een versleten koppeling?

Wanneer je problemen met de koppeling ervaart, ga dan altijd naar de garage. Soms is het opnieuw afstellen van de koppeling al voldoende wanneer deze slecht werkt. Is de koppeling echt versleten? Dan is het beter om de onderdelen te vervangen. Te lang doorrijden met een versleten koppeling zorgt ervoor dat een verhoogd risico heeft op andere dure reparaties.

Koppeling laten vervangen door Garagevergelijker.nl

Vermoed je dat de koppeling niet goed werkt? Dan kan het zijn dat de koppeling versleten is. De koppeling laten vervangen kan eenvoudig en snel. Kies de beste garage in de buurt voor al jouw vragen, onderhoud en reparaties.

Vul je kenteken in en start met vergelijken