• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Remschijven laten vervangen

Alle moderne auto’s zijn voorzien van remschijven. Deze slijten onder invloed van gebruik en inwerking van weersinvloeden, temperatuur en tijd. Van tijd tot tijd zullen ze vervangen moeten worden. Dit is een specialistische klus, met name vanwege de enorme krachten waarmee ze moeten worden vastgezet aan de auto. Goede remschijven zijn van levensbelang.

Heeft mijn auto remschijven?

Sinds de jaren ’90 zijn schijfremmen voor de voorwielen van een personenauto standaard. Op de achteras komen met name bij goedkope en kleine auto’s nog wel eens trommelremmen voor, maar over het algemeen zijn schijfremmen ook daar gemeengoed.

Waardoor slijten remschijven?

Remschijven krijgen veel te verduren. Bij elk gebruik van de rem loopt de temperatuur in de remschijf op, dat kan in extreme gevallen zo hoog zijn dat hij oplicht. Door de wrijving met de remblokken slijt ook het metaal van de remschijven telkens in zeer kleine hoeveelheden weg. Uiteindelijk kan dit tot groeven in de schijf leiden, waar roest in nestelt. Het kale metaal van de remschijf én de grote schommelingen in de werktemperatuur maken dat de remschijf zeer gevoelig is voor roestinwerking. Bij de APK worden zowel de dikte van de schijf als de aantasting door roest gecontroleerd.


Hoe lang gaat een remschijf mee?

Er is geen kilometerstand of vaste vervangingstermijn aan te geven voor remschijven. De levensduur is afhankelijk van heel veel factoren.

  • Door filerijden of veel ritten in stadscentra slijten de remschijven zeer snel, vanwege de regelmatige remacties

  • Een auto met een automatische versnellingsbak remt minder af op de motor, waardoor de bestuurder sneller de rem moet aanspreken

  • Als er vaak een aanhanger getrokken wordt, wordt er ook een extra beroep op de autoremmen gedaan vanwege de hogere combinatiemassa

Hoe weet ik of een remschijf versleten is?

Een versleten remschijf merk je minder gauw op, een verminderde remwerking is vaak toe te schrijven aan versleten remblokken. Vaak wordt door de garage bij een onderhoudsbeurt vastgesteld dat de remschijven vervangen moeten worden.

Krom getrokken remschijven

Wanneer een hete remschijf plotseling afkoelt, dan kan deze krom trekken. Dit is tijdens het remmen duidelijk te merken aan een trillend gevoel in het stuur. Vervangen van de remschijven is dan de enige optie.

Wat kost het vervangen van remschijven?

Remschijven zijn er in heel veel verschillende uitvoeringen. Ze kunnen massief zijn uitgevoerd, maar ook geventileerd of geperforeerd. Daardoor lopen de prijzen ook sterk uiteen. Bovendien kan het vervangen ervan een lastige klus zijn. Door warmtewerking en vocht is er een sterke kans op roestvorming op en rond de montagepunten van de remschijven. Dat is sterk van invloed op de tijd die de garage nodig heeft om de remschijven te demonteren en monteren. De kosten voor het vervangen van de remschijven is dus niet alleen afhankelijk van het merk en type van de auto, maar ook van de conditie.

Remschijven vervangen via Garagevergelijker.nl

Zijn uw remschijven aan vervanging toe? Maak dan vandaag nog via garagevergelijker.nl een afspraak bij een van de aangesloten garagebedrijven. Want alleen met goede remmen maak je veilige kilometers.

Vul je kenteken in en start met vergelijken