Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Informatie over het vervangen van schokbrekers

Hoe herken ik versleten schokbrekers

Lekke schokbreker

Zwetende schokbrekerEen kapotte  versleten schokbreker is helaas soms niet eenvoudig te herkennen. Als een eerste eenvoudige controle kan er gekeken worden naar olielekkage, rubbers en direct naar de spiraalveer.

Een geringe lekkage zoals op de afbeelding is geen reden tot vervanging, de schokbreker uit de andere afbeelding met de duidelijke lekkage moet wel vervangen worden. De olie in de schokbreker dempt de in en uitgaande beweging, als er niet genoeg olie meer in zit zal de bweging niet meer gedempt worden. 

De beste manier om slijtage te testen is een schokbreker testbank waarmee exact te meten is wat de huidige staat van een schobreker is. Helaas zijn er niet zo heel veel schokbreker testbanken omdat deze van het garagebedrijf een forse investering vragen.

Als de schokbreker ver versleten is dan is bij stevig inveren duidelijk dat de auto blijft nadeinen, dit blijft vaak een enigzins discutabele methode. Een gemiddelde levensduur van een schokbreker word vanuit experts gehouden op circa 180.000 kilometer, heeft de auto meer gelopen is er grote kans dat de schokberekers onder hun minimale werking zitten. Vanzelfsprekend is slijtage afhankelijk van gebruik en rijstijl.

Na het vervangen van de versleten schokbrekers merk je wat een positieve invloed een nieuwe schokdemper heeft op wegligging en strak weggedrag.

Een schokbreker kan ook rammelen en klapperen en dit is vaak te achterhalen door de auto stevig in te veren en met b.v. een stethoscoop op de schokbrekerpoot te luisteren.

Wat is het risico van versleten schokbrekers

De slijtage van schokbrekers gaat zo langzaam dat u went aan de verminderde wegligging van uw auto, wat zij de gevolgen van slechte schokbrekers:

  • Een versleten schokbreker heeft een nadelige invloed op de remweg, dit kan bij bijvoorbeeld 80 km/u meer dan 2 meter schelen.
  • Ook zullen de banden harder slijten en kunnen deze een zaagtandachtige slijtage vertonen doordat zijn "stuiteren" over het wegdek doordat de beweging niet of nauwelijks meer gedempt word.
  • Een snelle stuurcorrectie op hogere snelheid kan gevaarlijk uitpakken doordat de carosserie sneller rolt en daarmee de kans in een slip te raken vergroot.

Een versleten schokbrekers en de Algemeen Periodiek Keuring (APK)

 Kijk hier voor alle informatie met betrekking tot versleten of lekke schokbrekers en APK

Wat kost het vervangen van schokbrekers

Als u een excate prijs wilt weten voor het vervangen van uw schokberkers tikt u dan uw kenteken in op garagevergelijker.nl U krijgt direct een prijs voor vervanging. {zipcode_form}

Kijk hier voor meer informatie over schokbrekers:

Wat is een schokdemper