Een schokdemper, ook wel (onterecht) schokbreker genoemd, zorgt voor de demping van de veerbewegingen. Hierdoor blijft er een stabiel contact tussen de banden van de auto en het wegdek. Zonder deze dempende werking zouden de banden stuiteren op het wegdek, waardoor de auto onbestuurbaar wordt. Ook het comfort voor de inzittenden gaat hard achteruit als de schokdempers van een auto versleten zijn.
Versleten schokdempers herken je aan:
Te stug of te licht in- en uitveren
Bijgeluiden bij in- en uitveren
Lekkage van schokdempers
Afwijkende bandenslijtage
Bij één van bovenstaande ervaringen is het handig om je schokdempers bij ons te laten controleren. Schokdempers worden altijd per as vervangen om je auto in balans te houden (voor/achter). Slijtage is voor de vaste bestuurder van een auto vaak lastig te herkennen, omdat dit een zeer geleidelijk proces is. Een monteur die tijdens een grote onderhoudsbeurt een proefrit met uw auto maakt, zal zeker herkennen wanneer de schokdempers versleten zijn. Visueel kan een versleten schokdemper herkenbaar zijn door olielekkage of door een klapperend geluid en moet dan zeker vervangen worden. Ook een afwijkende slijtage aan de banden kan wijzen op versleten schokdempers. Interne slijtage is moeilijker herkenbaar en enkel een testbank kan hierbij uitsluitsel geven.
Versleten of lekkende schokdempers hebben een zeer nadelig effect op de wegligging. Doordat de beweging van de vering niet meer wordt afgeremd, gaat de auto deinen. Dit is zeer oncomfortabel voor de inzittenden en kan zelfs misselijkheid door wagenziekte veroorzaken. De slijtage vertaalt zich in een langere remweg, onbalans in de remwerking en een matige rechtuit stabiliteit bij hogere snelheden. Ook een plotselinge stuurcorrectie bij hogere snelheden is met versleten schokdempers een gevaarlijke manoeuvre. Wie regelmatig met een zware aanhangwagen rijdt, zal versleten schokdempers opmerken door slingergevoeligheid van de combinatie.
Vanwege de belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid van een auto, zijn schokdempers ook een controlepunt bij de APK-keuring.
De gemiddelde levensduur van een schokdemper is ongeveer 180.000 kilometer, maar dit is ook zeer afhankelijk van de rijstijl. In Nederland slijten schokdempers erg snel vanwege de vele verkeersdrempels in woonwijken. Als schokdempers versleten zijn en/of gaan lekken moeten ze vervangen worden.
Voor uw auto kunnen schokdempers met verschillende karakteristiek leverbaar zijn. Overleg met de garage wat uw voorkeur heeft.
Er worden diverse verschillende schokdempers op de markt gebracht. Zo zijn er o.a.:
Olie gevulde (hydraulische) schokdempers
Gas gevulde (stikstof) schokdempers
Actieve (instelbare) schokdempers
Lucht verende (balg) schokdempers
Elektrisch verstelbare schokdempers
Het vervangen van een schokdemper kan een behoorlijke investering zijn. Maar vanwege de enorme invloed op de veiligheid en het rijplezier zijn het onderdelen die zeker vervangen moeten worden wanneer de werking niet meer optimaal is. Vergelijk eenvoudig de prijzen van alle garages in jouw buurt en maak direct een afspraak.