• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Trekhaak monteren

Met een trekhaak onder je auto heb je nog meer gemak en mogelijkheden. Het monteren van een trekhaak is wel werk voor specialisten. Wij adviseren daarom om de trekhaak te laten monteren door een professional. Onze garages hebben ervaring met trekhaakmontage en de juiste kennis en apparatuur in huis om een trekhaak professioneel te monteren onder jouw auto.

Welke trekhaak moet ik kiezen?

Er zijn verschillende trekhaken waaruit je kan kiezen. Afhankelijk van jouw wensen kan je kiezen voor een soort trekhaak. Dit zijn de trekhaken waaruit je kan kiezen:

Vaste trekhaak

Deze trekhaak is de meeste voordelige keuze en gemakkelijk te gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de trekhaak altijd zichtbaar is, ook als je hem niet gebruikt.

Afneembare trekhaak

Dit is de mooiste keuze aangezien de trekhaak gedemonteerd kan worden als je hem niet gebruikt en niet wilt zien. Bovendien is het montagepunt bij de meeste modellen onzichtbaar. Bij sommige automodellen is het noodzakelijk om een afneembate trekhaak te monteren omdat anders het nummerbord of mistachterlicht niet goed zichtbaar is.

Fietsendrager trekhaak

Heb je een auto die van de fabrikant geen aanhanger mogen trekken dan is het wel mogelijk om een fietsendrager trekhaak te laten monteren. De trekhaak heeft dan geen mogelijkheid om hier een aanhanger aan te monteren, maar wel een fietsendrager.

Wegklapbare trekhaak

Tot slot is er nog de wegdraaibare trekhaak. Deze biedt het meeste gemak. De vaste kogel is wanneer hij niet in gebruik is verborgen in de achterbumper. Met een druk op de knop of door te trekken aan een hendel klap je de kogel uit en duwt ‘m in de vergrendeling. Na gebruik berg je ‘m op dezelfde manier weer op.

Wat is het verschil tussen een 7-polige en 13-polige aansluiting voor de trekhaak?

Als je de trekhaak hebt gekozen is de volgende stap de soort stekkerdoos. Een stekkerdoos of kabelset wordt standaard meegeleverd bij elke trekhaak. Daarmee sluit je de verlichting van een aanhangwagen aan op de elektronica van de auto. De stekkerdoos is vast of met een uitklapmechanisme op het trekhaak frame gemonteerd. De meest voorkomende aansluiting is een 13-polige of 7-polige aansluiting.

7-polig aansluiting

De 7-polige aansluiting wordt vooral gebruikt bij een aanhanger of een fietsendrager. Om te voldoen aan moderne internationale eisen voor aanhangerverlichting en gebruikscomfort heeft de 7-polige stekkerdoos te weinig vrije polen. Daarom is de 13-polige aansluiting tegenwoordig het meest gangbaar.

13-polig Jaeger aansluiting

Bij de 13-polig Jaeger aansluiting heeft de stekkerdoos meerdere kransjes van identieke pinnetjes (polen). Dit is nodig voor het aansluiten van de verkeersverlichting, achteruitrijlicht op de aanhanger, het opladen van een caravan accu of het voeden van de koelkast.

13-polig Multicon/West aansluiting

De 13-polig Multicon/West aansluiting heeft zeven grote polen met daaromheen een rondje van kleinere polen. Deze is bij moderne auto’s minder gebruikelijk, het voordeel is wel dat 7-polige stekkers, die voorheen standaard waren, hierin passen.

Tips over de trekhaak

Benieuwd wat jouw auto maximaal mag trekken? Je vindt dit in het instructieboekje van de auto, op de kentekencard en op de website van de RDW. Er zijn verschillende factoren waar je aan moet denken bij het monteren van een trekhaak. Er kan bijvoorbeeld een verschil in trekgewicht zijn tussen een geremde of ongeremde aanhangwagen. Let ook op de kogeldruk, dat is de maximale hoeveelheid kilo’s die er verticaal op de trekhaak mag drukken.

Een trekhaakkogel moet vetvrij zijn. Hierdoor blijft er geen vuil kleven en klemt de koppeling van de aanhanger of caravan optimaal. Een roestige kogel kun je licht opschuren om piepen en kraken te verminderen. Een Europese trekhaakkogel heeft een diameter van 50 mm, dit wordt bij de APK-gecontroleerd op slijtage.

Wat kost het laten monteren van een trekhaak?

De kosten voor het laten monteren van een trekhaak zijn erg afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen is dit erg afhankelijk van welk automerk, model en type auto je hebt. Daarnaast kan je kiezen tussen verschillende soorten trekhaken en kabelsets. Ook dat heeft invloed op de kosten voor de trekhaakmontage.

Een trekhaak laten plaatsen via Trekhaakofferte.nl

Trekhaakofferte.nl en Garagevergelijker.nl zijn beide een onderdeel van Alliance Automotive Group Benelux. Via Trekhaakofferte.nl bereken je snel de prijs voor een trekhaak onder jouw auto. Trekhaakofferte.nl is een concept met meer dan 125 erkende trekhaakmontage vestigingen in Nederland. Er zit daarom altijd en vestiging binnen een straal van 25km bij jou in de buurt. Door je kenteken in te vullen op Trekhaakofferte.nl bieden wij de beste keuze voor een eerlijke prijs. Vervolgens maak je eenvoudig een afspraak bij één van de aangesloten merkonafhankelijke trekhaakmontage partners.