Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

De accu is een steeds zwaarder belast onderdeel in jouw auto en wat doe je als de accu stuk is.Accu11

De functie van de accu

De accu is de energiebron voor alle stroomverbruikers in je auto. Het door de dynamo opgewekte deel wat niet direct verbruikt wordt slaat de accu op. De accu wordt dan ook een steeds zwaarder belast onderdeel. De moderne auto kent steeds meer verbruikers. Denk aan de boordcomputer(s), stoelverwarming, spiegelverwarming, elektrische pompen, airco, opladen van de mobiele telefoon enz.

Wat als de auto accu stuk is

Als de accu stuk is of niet meer goed oplaadt doe je er goed aan langs te gaan bij de deelnemers van Garagevergelijker.nl en de accu te laten testen. Start de auto niet kun je deze eventueel met een set startkabels starten. Let hierbij op! Verkeerd gebruik van startkabels kan onder andere de elektronica van de auto beschadigen. Zoek je in de buurt een voordelig adres?  {zipcode_form}

 Klik hier voor uitleg om je auto te starten met startkabels.

Wat is de levensduur van een accu

De gemiddelde levensduur van een standaard loodaccu ligt tussen de 3 en 6 jaar en soms wel tot 10 jaar. Dit is vanzelfsprekend zeer afhankelijk van het gebruik, een goed loodaccu kan bijvoorbeeld stukvriezen wanneer deze niet voldoende opgeladen is. Zorg daarom wanneer de auto in de winter langere tijd stil staat, je deze met een druppellader op voldoende spanning houdt.

Wat is nog meer van invloed op de levensduur van een loodaccu:

  • Een te hoge laadspanning door een defecte dynamo
  • Veel trillingen versnellende  afbraak van de inwendige loodcellen
  • Lage temperaturen
  • Hoge temperaturen
  • Cellen die droog staan
  • Te diepe ontlading tot onder 20%
  • Lange tijd niet gebruiken

Welke verschillende accu's bestaat er

We zien in de auto industrie de toepassing van 3 verschillende soorten start accu's, de standaard loodaccu, de AGM accu en de ECM accu. De standaard loodaccu zien we nog steeds toegepast in standaard voertuigen, de ECM zien we in kleinere compacte auto's met bijvoorbeeld een start-stop systeem, de AGM is speciaal ontwikkeld voor de grotere en meer stroom gebruikende auto's, waarbij inbouw van de accu buiten de motorruimte mogelijk is. 

Klik hier voor meer uitleg over accu's:

Welke soorten accu's in jouw auto

Wat is een AGM accu

Wat is een ECM accu

Je accu testen