Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Een kapot TPMS (bandendruk) systeem, hoe is dit te repareren

Wat is een TPMS systeem

tpms6Een TPMS systeem staat voor Tyre Pressure Monitoring Systeem en is een systeem wat automatisch de druk in de banden in de gaten houdt en bij een lekke band een waarschuwing geeft. Dit systeem is verplicht op alle personenwagens en lichte bestelwagens die vanaf 1 november 2014 geleverd worden. 

Kijk hier voor TPMS regelgeving

 Er zijn twee verschillende TPMS systemen:

Het directe TPMS systeem (dTPMS), welke werkt met in ieder wiel een sensor die de bandendruk informatie doorgeeft aan de boordcomputer welke deze informatie vertaald naar signalering op het dashboard.

Het indirecte TPMS systeem (iTPMS), welke via de ABS/ESP sensoren en elektronica die bij rijden de rolomtrek van betreffende wiel meet en bij een afwijking van meer dan 20% dit doorgeeft via dashboard signalering.

We bespreken hieronder hoe een direct TPMS systeem te repareren is

Hoe een TPMS systeem te repareren


TPMSqDe in de wielen ingebouwde sensoren worden zijn nagenoeg alle gevallen voorzien van een batterij. Deze hebben een beperkte levensduur van circa 7 jaar en zullen dan in zijn geheel vervangen moeten worden. Naast een lege batterij kan ook de elektronica van de sensor defect raken of kan het ventiel afbreken.

Het is afhankelijk van het toegepaste type sensorventiel kan een deel vervangen worden of moeten deze in zijn geheel vervangen worden. 

De deelnemers van garagevergelijker.nl kunnen met een elektronische controle tool de ventielen testen op werking en batterijspanning. Zo nodig kunnen zij de sensoren vervangen.

 

 

Bij de vervanging van de sensor of verwisseling van de wielpositie moet je het TPMS systeem opnieuw inleren, dit wil zeggen dat de ventielen op de huidige wielpositie kenbaar gemaakt moeten worden aan de auto computer. Als dit niet gedaan wordt zal het TPMS een storing aan blijven geven. 

Kijk voor de dichtstbijzijnde deelnemer aan garagevergelijker.nl op onze website in.

Voor meer informatie over bandenspanningssystemen kijk hier:

Wet en regelgeving TPMS

Wat is een TPMS ventiel