Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Waarom zijn schurende remmen gevaarlijk?

Hoe komt het dat bij remmen een schurende geluid hoorbaar is.

Metaal op metaal remschijfHet meest voorkomend euvel bij een schurend geluid bij remmen vanaf de voorzijde:

De remmen maken een schurend geluid vanuit de voorzijde van de auto doordat de normaal aanwezige remvoering op het remblok zo ver weggesleten is dat de stalen basisplaat bij remmen tegen het metaal van de remschijf komt.  

Een schurend geluid bij remmen vanaf de achterzijde van de auto:

Bij auto's met schijfremmen achter geld hetzelfde als bij de schijfremmen voorzijde. Bij een schurend geluid bij remmen vanuit de achterzijde van de auto zal de metalen basisplaat van het remblok de metalen remschijf raken.

Bij de trommelremmen kan het gebeuren dat er eerst een licht schurend geluid ontstaat doordat de klinknagels waarmee de voeringen op hun metalen basis vastgezet zijn de trommel gaan raken bij het remmen. Bij de hedendaagse auto met trommelremmen op de achteras is de voering verlijmd op de stalen basisplaat en zal bij een schurend geluid vanuit de achterkant van de auto ook de metalen basis van de voering de trommel gaan raken.

Remblok ijzer op ijzerEr zijn op bovenstaande uitleg eigenlijk maar 2 uitzonderingen en dat is dat wanneer een auto langere tijd stilgestaan heeft er zich roest op de schijven vormt. Dit is vaak al zichtbaar na een dag. Het is dan zo dat na enige keren remmen het schurende geluid weg moet zijn en weg moet blijven. Een andere ervaring is dat er soms een klein steentje tussen remzadel en de schijf zit en dit geluid veroorzaakt.

Wat is het risico als remmen schuren

Als bij remmen een schurend geluid hoorbaar is en dit na enkele keren remmen ook het geval blijft is het zaak direct naar de garage te gaan. Wat kunnen de risico's zijn als je dit niet doet:

  • Remblok kan bij een eveneens dunne remschijf uit het zadel schieten, gevolg is geen remmen meer.
  • Remblokken tasten de remschijven dusdanig aan dat deze vervangen moeten worden, gevolg extra hoge rekening.
  • Remvoeringen bij trommelremmen kunnen losraken en het wiel blokkeren, gevolg is een gevaarlijke situatie.
  • Remzuigers moeten ver uit zitting komen, stofkappen kunnen scheuren, zuigers kunnen corroderen, gevolg extra kosten

Hoe kun je je remblokken controleren

Visuele remblok dikte controleBij veel auto's zijn de remblokken voor een geoefend oog visueel te controleren zonder de wielen te demonteren, hierbij is meestal alleen de dikte van de buitenste remblokken te zien. Door de open delen in uw velgen zie je het remzadel zitten en de daarin gemonteerde remblokken.

Je ziet op de rechter afbeelding dat het gaat om de voeringdikte tussen de basisplaat en de remschijf, deze moet minimaal enkele millimeters zijn. Bij een nieuw remblok is de voering circa 8 a 12 mm dik, vanaf circa 4 mm is vervanging te adviseren. Het vervangingsadvies is ook afhankelijk van b.v. de volgende onderhoudsbeurt, als deze pas over 10.000 km is dan zullen de remblokken dit niet meer halen. Stel ook dat je met de auto op vakantie gaat naar Zuid Frankrijk en de remblokken zijn circa 4 mm dik dan is wellicht het advies deze voor de vakantie te vervangen. Er dient ook rekening gehouden te worden met eventuele opstaande slijtage rand van de remschijf!

Remblokslijtage indicator

Remindicator voorbeeldVeel maar lang niet alle auto's zijn tegenwoordig voorzien van remslijtage indicatoren. Kijk in het boekje van de auto of dit het geval is. Als de auto is uitgevoerd met deze indicatoren is het in de meeste gevallen zo dat deze niet op alle remblokken geplaatst zijn en het in extreme gevallen nog kan voorkomen dat versleten remmen niet gemeld worden door bijvoorbeeld een lampje op het dashboard.

Voor het juiste advies ga je naar de deelnemers van garagevergelijker.nl. Zij hebben de expertise in huis om een specifiek en goed advies te geven.

De risico's geven eenvoudig aan dat zodra je een schurend geluid hoort bij remmen je direct naar de garage moet, bespaart geld en beperkt je risico.

De vakmensen bij garagevergelijker.nl kunnen een remmencheck doen zodat je exact weet waar je aan toe bent.