Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is ASR (Anti Slip Regeling of Tractie controle), uit welke onderdelen bestaat ASR en welke functie hebben deze onderdelen

Wat is ASR

ASR ABS ESP regelunitASR staat voor de afkorting Anti Slip Regeling (ASR) of tractie controle (TCS), men kent verschillende benamingen voor dit systeem afhankelijk van automerk.  ASR is geen stabiliteitssysteem zoals ESP maar zorgt ervoor dat als er te veel gas gegeven wordt de wielen niet doorslippen en de auto onder controle blijft. Dit kan helpen bij vanuit stilstand op b.v. gladde ondergrond wegrijden als bij het nemen van een bocht met het risico van uitbreken bij gasgeven door het slippen van de wielen. Het ASR voorkomt het doordraaien van de wiellen door te weinig grip.

Hoe werkt ASR

 ASR meet of de draaisnelheid van de wielen overeenkomt met de voertuigsnelheid en grijpt in als de wielen doordraaien. Het ingrijpen kan op verschillende manieren of in combinatie plaatsvinden waaronder:

  • Afremmen op de wielen
  • Ingrijpen via elektronisch gas terug nemen (drive-by-wire)
  • Ingrijpen via elektronisch motorvermogen terug nemen
  • Turbodruk verlagen

Het afremmen op de wielen is in combinatie met vermogen terugnemen verreweg het meest toegepaste huidige ASR systemen, zodra het ASR via de ABS sensoren meet dat er een wiel te snel draait zal het deze afremmen en eventueel het motorvermogen terug nemen. 

Uit welke onderdelen bestaat het ASR systeem

Het ASR systeem maakt gebruik van de onderdelen welke al aanwezig zijn voor het ABS (Anti Blokkeer Systeem) systeem te weten:

  • ABS sensoren op de wielen, meten de rotatiesnelheid per wiel.
  • ABS / ASR / ESP regelunit met hydraulische pomp en regelventielen
  • ABS / ASR / ESP regelunit / boordcomputer