Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Hoe snel een vastgevroren ruitensproeier weer werkend maken en hoe voorkom je dit

Snel een ruitensproeier ontdooien doe je zo:Ruitensproeier bevroren1

Vul een plastic zak met warm water en leg dit op de ruitensproeier kopjes, even erop laten liggen en klaar.

Wat als niet alleen de ruitensproeier kop maar ook de slangen en reservoir bevroren zijn:

NIET meer proberen te sproeien want dan brandt het ruitensproeier pomje door!

Kroonruitensproeierantivries11Giet zo veel mogelijk puur antivries ruitensproeier concentraat in het ruitensproeier reservoir en start de motor. De warmte van de motor zal de slangen in de motorruimte ontdooien. Het concentraat ontdooit het reservoir, dit heeft enige tijd nodig afhankelijk van de bevroren inhoud van het reservoir. Open de motorkap en ontdooi waar mogelijk de slangen aan de ruitensproeierkopjes en de kopjes met een haarfohn. Lukt dit allemaal niet dan zul je de auto in een warmere omgeving moeten laten ontdooien.

NOTE: Voordat je aan de gang gaat met een bevroren ruitensproeier vul je het reservoir bij met een ruitensproeier concentraat. Zodra de ruitensproeiers weer werken, alles goed doorspuiten zodat het concentraat ook overal in het systeem komt. 

Hoe voorkom je vastgevroren ruitensproeiers

Zorg voor een voldoende toevoeging van ruitensproeier antivries concentraat en kijk goed op de verpakking wat de mengverhouding is. Tegenwoordig zijn er ruitensproeier reservoirs van bijvoorbeeld 3,5 liter. Het toevoegen van 1 fles ruitensproeier antivries concentraat bij een vol reservoir beschermt tot maar circa enkele graden onder nul. Zorg minimaal voor een mengverhouding van 1 op 2 wat ongeveer tot min 10 C zal beschermen. 

Tijdens het rijden zal de langsstromende rijwind zorgen voor extra afkoeling. Deze zogenaamde chill factor kan de temperatuur bij b.v. 80 km/u wel met 10 graden verlagen. Dit is ook de reden dat de ruitensproeierkopjes tegenwoordig bij luxe auto's verwarmd zijn. Ga op zeker en vul bij op een 1 op 1 mengverhouding (min 25 C) of gebruik kant en klare ruitensproeier antivries die vaak tussen de min 25 tot min 30 graden zal beschermen.